Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 10 feb 2023
Leestijd: 5 minuten

Stem nu voor de Saaiste klaslokaal van Nederland-verkiezing!

Contact met de natuur maakt kinderen creatiever, gezonder en socialer en het heeft een positieve invloed op de concentratie en de leerprestaties. Toch zijn veel klaslokalen in Nederland grijs en saai en daar willen wij verandering in brengen.

Saaiste klaslokaal van Nederland-verkiezing

Planten in de klas verbeteren de luchtkwaliteit, de leerprestaties en de waardering van leerlingen voor het leslokaal. Niet onbelangrijk, aangezien kinderen gemiddeld 40 procent van hun tijd in een klaslokaal doorbrengen. Daarom vinden wij van J/M Ouders het belangrijk dat klassen in Nederland groener worden. Om daar aandacht voor te vragen organiseren we samen met IVN Natuureducatie de Saaiste klaslokaal van Nederland-verkiezing.

De afgelopen weken konden scholen zichzelf opgeven voor deze verkiezing en daarmee kans maken op een groene metamorfose met een binnenbos van IVN Natuureducatie.

De inschrijving is inmiddels gesloten, dus is het tijd om te stemmen. Hieronder kun je stemmen op het klaslokaal dat de metamorfose volgens jou het meest verdient. Onder het stemgedeelte zie je de foto’s en lees je de motivatie van de genomineerde scholen!

We hebben de stemperiode iets verlengd. Stemmen kan tot en met 5 maart.

Stem hieronder op het Saaiste Klaslokaal van Nederland

De genomineerden

KC De Morgenster Zwolle

KC De Morgenster Zwolle – Wij zijn net begonnen met de maak van ons atelier. Er moet nog veel aan gebeuren. Ook zijn wij een bewegende/groene school en willen wij dit ook uitstralen aan de binnenkant van de school.

Kindcentrum de Kubus

Kindcentrum de Kubus – Ons kindcentrum is niet saai en zelfs groen door de groene kozijnen en trapleuning. Echter we kunnen wel wat hulp gebruiken om alles nog groener en mooier te maken. We zijn zelf begonnen met het stekken van plantjes. Deze staan en hangen nu verspreid in het kindcentrum. Wij kunnen heel goed hulp en materialen gebruiken voor plantenbakken aan de ballustrades van het kindcentrum om straks onze planten in te poten. Op kindcentrum de Kubus leren wij het zelf te doen. Dus wij hopen op de hoofdprijs in de vorm van een workshop plantenbakken maken! Dan kunnen wij ons kindcentrum steeds groener maken en misschien zelf in de toekomst een blotenvoetenpad aanleggen voor ons kinderdagverblijf.

IKC Klaver Fjouwer

IKC Klaver Fjouwer – Omdat we alle versieringen en mooie werkjes hebben opgeruimd en er toen achter kwamen dat ons lokaal echt wel wat groen kan gebruiken! Een van onze peilers als school is: Duurzaamheid. En daarbij past een groen klaslokaal helemaal. Ons lokaal is te saai voor hoe wij werken en hoe wij ons onderwijs fantastisch organiseren.

OJBS De Regenboog

OJBS De Regenboog – Onze klaslokalen blinken al niet bepaald uit door staaltjes Groene Vingers, hoewel je daar zo af en tóé nog wel eens iets fleurigs en groeiends tegen komt, afhankelijk van een ‘groene’ leerkracht. Nee, wat écht dieptreurig is, is onze bovenbouwgang (wij hebben kleine klassen maar brede, grote gangen, waardoor de gangen ook de hele dag als onderwijsruimtes gebruikt worden door de kinderen. De bijgevoegde foto is het zielige bewijs van saaiheid. Ik had er overigens nóg een paar bij kunnen voegen, in diverse stadia van ontbinding.In de gang zijn altijd kinderen en medewerkers aan het werk. Het is dat kinderen zélf de boel nog een beetje opfleuren, want anders zou het één grote, stille, grauwe (én ongezonde) ruimte zijn.

Wat zou het geweldig zijn om, in één klap, die treurige gangruimte om te mogen toveren in een groene oase. Als ik al zie hoe leuk de kinderen het in mijn klas vinden om plantjes op tafel te hebben, om de bloemen op mijn eigen tafel te ruiken en om bezig te zijn met het zaaien van bloemen in bakjes die we daarna uitzaaien in de schooltuin. Dan zal een groene gang helemaal een feest worden. En dan niet alleen voor de 24 kinderen van mijn groep, maar voor de bijna 150 kinderen die regelmatig gebruik maken de gang als werkruimte. Helaas kunnen we daar tot nu toe alleen maar van dromen. Eind januari beginnen met een groot natuurproject ONDER DE GROND, wat zou een groene gang daar prachtig bij aan kunnen sluiten.

1000-poot

1000-poot – Alles is wit en er staat oude meuk. Er kan best wel wat kleur zijn! Er hangen ‘oude’ werkjes en tierelanteintjes. Heel erg saai, en ook saai om in te leren. We mogen wel wat vrolijkheid gebruiken. Ik hou van de natuur, planten en het bos, kruiden en ‘onkruid’ daar krijg ik en ook mijn klasgenootjes wel energie van!!

Het Kasteel

Het kasteel – Omdat deze kinderen die op het speciaal onderwijs zitten, een prikkelarme omgeving nodig hebben, maar ook een omgeving waar ze kunnen leren en concentreren en focussen in groep 3.

Basisschool Het Spinnewiel

Het Spinnewiel -Omdat wij GEEN 1 plantje in onze klas of in onze school hebben! Voor buiten zijn we druk bezig plannen te maken voor een groenblauw schoolplein, maar binnen is het nog treuriger..Groendoen Ho Maar. We tekenen, verven en schilderen natuur, maar echt groen is nergens…

Juliana van Stolbergschool

Juliana van Stolbergschool – Geen enkele plant in ons lokaal. Wat is dat toch ontzettend saai! Graag winnen wij deze prijs. En is ons lokaal niet meer zo grijs, want zoveel groene planten erbij maakt deze 31 leerlingen van groep 3 super blij!

De Baayaert

De Baayaert – Ons klaslokaal is heel saai, omdat we in een tijdelijke locatie zitten en daar is alles zo wit en niet aangekleed als een frisse, moderne school. Het ruikt er soms ook wat muf. Een binnenbos kan zoveel verschil maken voor ons. We hopen er dan ook erg op dat een binnenbos ons verblijf hier leuker en aangenamer kan maken.

Het Palet

Het Palet – Ons klaslokaal is het saaiste van Nederland omdat wij in een tijdelijk gebouw zitten waarin het onmogelijk is om dingen aan de muren te hangen. Al snel valt alles eraf. Daarnaast zitten wij ook op het hoekje van het schoolplein buiten de rest van de school. Het is een tijdelijk gebouw alleen is het niet duidelijk voor hoe lang dus we mogen ook weinig eraan veranderen. De buitenkant is helaas ook erg saai zeker voor de buurtbewoners. Help ons aan een groen en vooral niet saai klaslokaal.

Sint Andreasschool

Waarom wij het saaiste klaslokaal van Nederland hebben? Wij laten dit zien op deze speciale pagina! Groetjes, groep 5/6 van de Sint Andreasschool in Hattem

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.