Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Nieuws 1 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dít draagt bij aan stereotypering en discriminatie, volgens een expert

Momenteel is er steeds meer aandacht voor stereotypering en discriminatie, zowel van de laatste tijd, maar ook van vroeger. Al eeuwenlang is dat een probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Nu komt naar voren dat ook schoolboeken bijdragen aan discriminatie en stereotypering.

Uitgeverij Malmberg laat sensitivity readers, proeflezers die een boek nakijken op gevoelige onderwerpen, kritisch kijken naar hun bestaande schoolboeken en nog uit te geven lesmateriaal.

Inclusiviteit en diversiteit laten zien

Het doel hiervan is discriminerende woorden en passages te schrappen en inclusiviteit en diversiteit in schoolboeken te laten zien. “Wij juichen dit initiatief toe”, aldus Caroline Harnacke, senior onderzoeker en projectleider bij Movisie. “Hier hebben niet alleen de kinderen baat bij die zich nu wel in de schoolboeken herkennen, maar alle kinderen.”

Schoolboeken waarin niet elk gezin uit een vader, moeder en twee kinderen bestaat, waarin mensen verschillende huidskleuren hebben en mensen met een beperking meedoen in de maatschappij zijn volgens Harnacke belangrijk om vooroordelen en stereotypen te verminderen. “Uit onderzoek weten wij dat stereotypen, dus denkbeelden over groepen in de samenleving, een belangrijke voorspeller zijn voor discriminatie.”

Stereotypen herhalen

In boeken en lessen op school worden soms onbedoeld stereotypen herhaald. En stereotypen herhalen, is stereotypen versterken. “Stel dat in een schoolklas een stereotype besproken wordt, ook al wordt gelijk gezegd dat het stereotype natuurlijk niet klopt, dan wordt deze juist actief in het brein van de kinderen. De associatie wordt daardoor versterkt.”

Wat wél werkt is om mensen counterstereotypen te laten zien. Dat houdt in dat je mensen en beelden laat zien die het tegenovergestelde zijn van een bepaald stereotype. Bijvoorbeeld een vrouw in een typisch mannenberoep. Dit werkt het beste als mensen zich er niet bewust van zijn dat het de bedoeling is om hierdoor minder stereotype te gaan denken. Onbewuste blootstelling aan counterstereotypen werkt omdat het leidt tot flexibel en creatief denken. Schoolboeken die een divers wereldbeeld laten zien, kunnen hieraan bijdragen.

Inclusief speelgoed: dit is waarom een huidskleurig potlood niet bestaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.