Sanne Verweij
Sanne Verweij Mentale gezondheid 1 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

De waardevolle les van een jeugd mét stress

Misschien ben je weleens artikelen tegengekomen over het creëren van een omgeving zonder stress voor je kind, maar zo zijn er ook tientallen artikelen over de voordelen ervan in het leven van je kind. Welke stelling moet je geloven?

Een stressvrije jeugd is een mythe; dit zal voor niemand zo zijn en dat is oké. Hoewel we stress meestal als iets negatiefs ervaren, ‘ik heb zoveel stress op werk’, is het belangrijk dat je kind leert hoe hij ermee om kan gaan.

Het effect van stress

Bij de ontwikkeling hoort stress. Als kinderen dit niet ervaren, weten ze niet hoe ze ermee om moeten gaan. In het leven komen veel veranderingen voor, waarvan er velen gepaard gaan met druk en angsten. Als je je kind daarvoor blijft afschermen, kan hij er niet mee omgaan als er toch iets gebeurt wat heftige gevoelens oproept.

Ermee omgaan

Het is belangrijk dat je kind manieren kent om met druk om te gaan. Een van de belangrijkste factoren daarin is het hebben van mensen om hem heen die hem met de stress kunnen helpen. Je kunt als ouder de stress niet verwijderen uit het leven van je kind, zoals je dat bij hem als baby misschien wel kon, maar je kunt wel helpen. Je kunt dat al doen door je kind te laten inzien waarom hij stress heeft en wat hij met die gevoelens kan.

Schadelijke stress

De stress wordt pas schadelijk als een kind te maken heeft met disfunctionele relaties. Kinderen die misbruik, trauma of verwaarlozing ervaren door toedoen van een vertrouwde verzorger, krijgen te maken met een heftigere vorm van stress die hen hun hele leven bij kan blijven. Kinderen die hiermee te maken hebben, kunnen geholpen worden als een echt bezorgde volwassene die te vertrouwen is, ze wil helpen.

Helpen groeien

Positieve relaties kunnen helpen met de stress in het leven van je kind. Wat je nog meer kunt doen om je kind te helpen ermee om te gaan?

  • Focus op iets wat controleerbaar is: als er angst is vanwege een moeilijke toets, kan je niks aan de toets veranderen, maar bijvoorbeeld wel op hoe goed je de stof kent. Je kunt dan bijvoorbeeld je kind helpen met leren.
  • Supporten: veel stresssituaties zijn tolereerbaar. Je kunt ze doorstaan met support van anderen. Je kunt je kind dus postieve steun bieden, door bijvoorbeeld vragen te beantwoorden om ze de stressvolle situaties te laten begrijpen.
  • Let op je eigen stress: als jij strak staat, merkt je kind dit en kan hij dit gaan overnemen. Daarnaast geef je hem als je zelf rust hebt het goede voorbeeld en zorg je goed voor jezelf.

Als je kind heel bang is.. Dit kun je doen om je kind te helpen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.