Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Lezen 7 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit soort boeken inspireren kinderen om levenslange lezers te worden

Het ene kind is niet van zijn boek weg te slaan, het andere kind is na één bladzijde al uitgelezen. Het beeld heerst dat kinderen steeds minder lezen en steeds meer achter een schermpje zitten. Toch zijn niet alle soorten boeken even onpopulair, zoals bijvoorbeeld de stripboeken.

Bijna één derde (31 procent) van de kinderen leest het liefst stripboeken, waarbij ze non-fictie boeken (12 procent) verslaan en vrijwel net zo populair zijn als fictieboeken (32 procent). Dat blijkt uit onderzoek van YouGov in opdracht van Readly, de Europese leider in digitale abonnementen op tijdschriften en kranten.

Kennismaking met strips

Uit het onderzoek komt naar voren dat 64 procent van de Nederlandse ouders en grootouders hun kinderen of kleinkinderen hebben laten kennismaken met strips of fantasy tijdschriften. Driekwart van de volwassenen hebben zelf als kind deze tijdschriften of strips gelezen en een kwart leest ze nog altijd.

Een kwart van de ouders vindt dat strips een leesgewoonte ontwikkelen en het leesplezier stimuleren. 78 procent van de striplezers uit hun kindertijd geven aan dat het hun interesse in lezen heeft aangewakkerd. Kinderen krijgen het vaakst klassiekers als Donald Duck en Mickey Mouse (82 procent) te lezen, gevolgd door superhelden strips (25 procent).

Voordelen stripboeken in de ogen van (groot)ouders

Belangrijke voordelen van stripboeken lezen zijn in de ogen van de (groot)ouders:

  • Het verbeteren van de taalvaardigheid
  • Het bieden van ontspanning
  • De hulp om een pauze te nemen van onder andere videogames
  • Meer leren over verschillende onderwerpen en culturen
  • Het bieden van tijd voor zichzelf
  • De afleiding van andere dingen die om hen heen of in de wereld gebeuren

“Strips zijn de weg naar levenslange lezers”, vertelt kinderontwikkelingsexpert Jacqueline Harding. “Kinderen die graphic novels en korte verhalen lezen, zullen eerder een liefde voor lezen ontwikkelen. Het helpt bij het creëren van goede leesgewoonten, zorgt voor blootstelling en stimuleert het vertrouwen in lezen. De illustraties helpen het verhaal te verdiepen en onthullen belangrijke sociale en culturele signalen.”

5 tips om je kind te stimuleren meer te lezen

Kun je nog wel wat advies gebruiken om je kinderen te stimuleren meer te lezen? Jacqueline Harding geeft de volgende tips:

1. Geef aandacht aan de illustraties

Moedig jonge kinderen aan om zichzelf te verliezen in de plaatjes; de ‘betekenis’ die ze uit afbeeldingen halen, helpt hen de tekst te begrijpen. Afbeeldingen helpen het begrip te vergroten door de woorden op de pagina uit te leggen en vormen een cruciaal onderdeel van het vertelproces.

2. Digitale aantrekkingskracht

Kinderen zijn geboren in de digitale wereld, ze passen het toe op school en gebruiken het elke dag. Het is dus niet verwonderlijk dat online lezen aantrekkelijk is. De principes van een korte tekst met afbeeldingen, humor en de keuze van karakters die ‘zoals zij’ zijn, zorgen er allemaal voor dat het een meeslepende ervaring wordt. Op Readly kunnen ze hun favoriete strips en tijdschriften lezen op een tablet thuis of op een mobieltje onderweg.

3. Ontspannen lezen

Verminder de stress die gepaard gaat met ‘leren lezen’ en bied leuk materiaal aan dat kinderen iets te zeggen heeft. Er moet een gevoel van ontspanning zijn, dit is de sleutel tot het starten met ontcijferen van die ‘kronkels’ op de pagina. Het mag vooral geen proces zijn dat afschrikt. Kinderen houden van karakters die inspirerend zijn en waarvan ze denken dat ze zoals zij zijn.

4. Inspireer met strips

Plezier en verbeelding motiveren het leren. Het is een veelbewogen pad naar een levenslange lezer. Kinderen die strips lezen zullen eerder een liefde voor lezen ontwikkelen. De illustraties helpen het verhaal te verdiepen en onthullen belangrijke sociale en culturele signalen.

5. Doe mee

Duik samen met jouw kinderen in de leeswereld, of dat nu online of offline is. Lach en geniet samen van de ervaring, dit laat zien dat lezen een geweldige bezigheid is. Breng lezen tot leven door de ervaring in de echte wereld voort te zetten, misschien door creatief te worden met verhaallijnen en personages waar ze van houden of die hen inspireren.

https://www.jmouders.nl/boeken-over-moederschap/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.