Redactie
Redactie Lichaam 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Te weinig plassen

antwoord

In principe zou een kind dat regelmatig drinkt ook regelmatig moeten plassen. Allereerst is er dus de vraag of ze wel of niet voldoende vocht binnen krijgt. Hou een week lang eens bij wat ze drinkt op een dag, dat geeft al een aardig inzicht. Zo kun je zien of dat meevalt of echt te kort is. Het lijkt me goed om eens te overleggen met bijvoorbeeld je huisarts of een voedingsdeskundige om te kijken wat je dochter qua vocht nodig heeft per dag en wat ze nu binnen krijgt via drinken en eten. Dat kan je geruststellen of duidelijk maken dat er echt meer gedronken moet worden. Ook kun je met de huisarts overleggen of er andere redenen kunnen zijn van het weinige plassen. Ik kan hier vanuit mijn discipline en op afstand weinig over zeggen, maar ik kan wel wat aanvullend advies geven over de gedragsmatige kant. Je zou kunnen kijken of dit al helpt om het te verbeteren.

  • Het is belangrijk dat je dochter snapt waarom genoeg drinken en plassen belangrijk is. Leg haar dat duidelijk uit en maak samen afspraken over wanneer ze wat drinkt. Zorg voor voldoende gezonde maar lekkere drankjes. Als je je dochter laat meedenken over wat ze wil drinken heb je meer kans dat het haar ook lukt.
  • Noteer de drinkmomenten op een vel en zorg ervoor dat jullie het drinkmoment niet vergeten. Bijvoorbeeld door een alarm in te stellen op je telefoon. 
  • Je kunt samen een (grappige) herinnering aan het plassen bedenken. Bijvoorbeeld op haar kamerdeur kun je een plaatje van een WC ophangen en zo kun je meer dingen bedenken.
  • Je zou een leuk codewoord kunnen afspreken waarmee je je dochter helpt herinneren om regelmatig te gaan plassen. Iets wat niemand anders begrijpt, dat maakt het grappig en vooral niet vervelend voor haar als je haar helpt herinneren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.