Lisa van den Akker
Lisa van den Akker School 4 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Thuisonderwijs voor je kids: de beste gratis websites om te leren

Het zijn bizarre tijden waar we momenteel in verkeren. De Corona pandemie legt een groot deel van ons dagelijks leven plat, waaronder ook het onderwijs. Gevolg is dat ouders opeens (deels) verantwoordelijk zijn voor het onderwijs van hun kind. Wil je goed thuisonderwijs aanbieden? Deze gratis websites helpen je op weg.

Waarschijnlijk heeft je kind vanuit school ook wat schoolwerk digitaal, of op papier, gekregen. Wil je naast dat thuisonderwijs je kind nog extra laten oefenen? Dan zijn er genoeg handige gratis websites te vinden die daar geschikt voor zijn. Wij zetten ze graag voor je op een rij.

Lezen

Lezen kun je thuis natuurlijk makkelijk doen door samen een boek te lezen. Of als je kind wat ouder is, kan hij of zij zelfstandig lezen. Wil je meer aansluiten bij de lesmethode van school? Dan zijn er ook sites te vinden met teksten of oefeningen voor technisch of begrijpend lezen.

 • Gebruiken ze op de school van je kind Veilig Leren Lezen of Estafette? Dan vind je handige oefeningen en lesmateriaal op Zwijssen.
 • Op de site AVI-Lezen vind je algemene leesoefeningen ingedeeld op AVI niveau. van M3 tot M7.
 • Begrijpend lezen kun je oefenen via Begrijpend-Lezen-Oefenen.nl een groot deel van de oefeningen hier is gratis.

Spelling en taal

Naast het “gewone” en begrijpend lezen is er ook nog spelling en taal. Denk hierbij aan dictee’s en oefeningen voor grammatica. Deze vind je hier:

 • Op Spellingoefenen.nl vind je leuke spelletjes maar ook dictee’s voor alle basisschoolkinderen vanaf groep drie.
 • Voor kinderen vanaf groep vijf is er Meesterklaas.nl hier vind je oefeningen op het gebied van -d -t spelling en zinsontleden. Niet alles is gratis maar een deel wel.

Rekenen

Naast lezen en taal is natuurlijk ook rekenen een belangrijk onderdeel van het basisonderwijs. Van simpele sommen tot ingewikkelde tafels. Je kunt ze online veelvuldig oefenen.

 • Een hele fijne site is Redactiesommen.nl vanaf groep drie kunnen kinderen hier zelf oefenen met sommen op hun eigen niveau.
 • Kinderen van groep vier t/m zes moeten vaak de tafels oefenen. Dat kun je perfect doen op  Tafels-oefenen.nl.
 • Wil je liever zonder beeldscherm oefenen? Op Sommenmaker.nl stel je heel eenvoudig een werkblad samen dat je kunt uitprinten. Ideaal!
 • Hetzelfde doe je op Klokrekenen.nl, maar dan voor het leren van klokkijken. De oefeningen kunnen overigens ook online worden gedaan.

Diverse gratis websites thuisonderwijs

Ook zijn er veel sites te vinden die zowel rekenen als taal (en soms nog meer) aanbieden. Dit zijn onze persoonlijke favorieten:

 • Op JMonline.nl vind je veel verschillende oefeningen óók voor groep één en twee. Een fijne website met veel oefeningen en allemaal gratis.
 • Op Basisonderwijs.online vind je een gigantisch overzicht van veel verschillende sites en oefeningen op ieder niveau. De meeste van de hierboven genoemde sites vind je er terug, plus nog veel meer.
 • Via Wijzeroverdebasisschool.nl kun je gratis werkbladen downloaden voor spelling en rekenen.
 • De site Leestrainer.nl geeft heel veel leuke oefeningen, vaak in de vorm van een spelletje. Niet alleen op het gebied van taal en lezen, maar ook rekenen en geschiedenis oefeningen vind je hier.
 • Voor kinderen van groep zes tot en met acht die zich willen voorbereiden op de Entree, Cito, Route 8 en IEP toets is er Kids4cito.nl met veel gratis oefeningen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.