Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Leeftijd 6 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Tienerouderschap: hoe kun je jouw kind steunen?

Hoewel het vroeger eerder als normaal werd gezien, wordt het tegenwoordig als uitdaging bestempeld: het tienerouderschap. Gaat jouw kind binnenkort een tienerouder worden? Zo steun je hem of haar. 

Binnenkort zal niet alleen het leven van jouw kind veranderen, maar ook dat van jou. 

Wanneer is een kind een tienerouder? 

Een kind is een tienerouder wanneer hij of zij een kind krijgt terwijl het nog in de tienerjaren zit. De leeftijd kan variëren, maar normaal gesproken wordt er over tienerouderschap gesproken wanneer een kind tussen de dertien en negentien jaar oud is. 

Hoe kun je jouw kind steunen als het een tienerouder wordt?

Tienerouderschap kan heel wat uitdagingen met zich meebrengen, zeker omdat een kind in de tienerjaren nog bezig is met eigen ontwikkeling en het afronden van school. Op de volgende manieren kun je jouw kind steunen tijdens het tienerouderschap. 

Andere ouder betrekken

Zorg als ouders dat je ook de (ex-)vriend of -vriendin van je kind betrekt. Door ervoor te zorgen dat ze goed samenwerken, zal je het tienerouderschap verlichten. Ook zal je hiermee bijdragen aan een stabiele omgeving voor het kind.

Emotionele ondersteuning

Het is belangrijk om emotionele steun te bieden aan je tienerkind. Tienerouders kunnen zich overweldigd, bang, gestrest en onzeker voelen over hun toekomst. Laat je kind weten dat je er voor hem of haar bent en dat je het steunt, ongeacht de situatie. Luister naar hun zorgen en gevoelens zonder oordeel.

Praktische hulp

Help je kind met praktische zaken zoals kinderopvang, huisvesting en vervoer. Dit kan hem of haar helpen. Het regelen van bijvoorbeeld kinderopvang kan ervoor zorgen dat je tienerkind zijn of haar opleiding kan voortzetten.

Educatieve ondersteuning

Onderwijs is belangrijk voor de toekomst van zowel de tienerouder als het kind. Moedig je kind aan om hun opleiding voort te zetten. Sommige scholen hebben speciale programma’s of voorzieningen voor tienermoeders en -vaders, zoals flexibele roosters. Of spring zelf een dagje bij, zodat je kind zich op school kan focussen. 

Financiële ondersteuning

Geld kan een grote zorg zijn voor tienerouders. Help je kind met de financiën en help bij het aanvragen van eventueel beschikbare overheidssteun. Dit kan al een groot verschil maken. Mocht je zelf wat geld over hebben, dan kun je jouw kind en aankomende kleinkind daar natuurlijk ook mee steunen. 

Workshops voor jonge ouders 

Er zijn veel programma’s en workshops beschikbaar die tienerouders kunnen helpen bij het leren over het ouderschap. Hier zal je kind informatie krijgen over de opvoeding, gezondheid, veiligheid en tegenslagen die ook bij het ouderschap horen. 

Steungroepen

Wanneer jouw kind een tienerouder wordt, dan kun je hem of haar ook in contact brengen met een steungroep. In deze groepen zullen tienerouders ervaringen met elkaar delen. Ook krijgen ze advies én voelen ze zich gesteund door anderen die in dezelfde situatie zitten.

Langetermijnplanning

Help je tiener met het maken van een langetermijnplan voor zijn of haar toekomst en die van het kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afronden van de middelbare school, vervolgopleiding, carrièreplannen en persoonlijke ontwikkeling. Dan zal je zien dat het allemaal goed komt. 

Mariska: ‘Onze zoon (16) heeft een meisje zwanger gemaakt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.