Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Mentale gezondheid 21 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Sorry zeggen en nog vier dingen die tieners beter doen dan volwassenen

Wij zijn ouder, dus we zullen het wel beter weten. Met onze levenservaring, wijsheid, en kennis zullen we het toch wel beter doen dan tieners. Toch niet helemaal. Er zijn namelijk een aantal dingen waar tieners beter in zijn dan volwassenen. En nee, het zijn geen negatieve dingen.

Van deze dingen kunnen de meeste volwassenen nog iets van leren.

Dit doen tieners beter dan volwassenen

We moeten het toch écht toegeven. Het is natuurlijk geen wedstrijdje, maar als we toch een winnaar moeten aanwijzen zouden tieners het winnen van volwassenen.

1. Sorry zeggen

Is het je nooit opgevallen dat tieners veel beter zijn in sorry zeggen? Wellicht hebben kinderen een minder groot ego, of vinden ze een excuses niet zo’n big deal. Vaak wegen tieners er niet zo zwaar aan en bieden sneller hun excuses aan dan volwassenen.

2. Out of the box denken

Wij zijn eerder geneigd om dingen te doen zoals ‘t hoort. We zijn gewend aan bepaalde protocols en hebben in de loop van de jaren bepaalde gewoonten aangeleerd. Tieners hebben dat probleem (nog) niet, en zien vaak mogelijkheden die wij over het hoofd zien. Daarbij heeft een kinderbrein meer fantasie waardoor álles nog mogelijk is.

3. Geld uitgeven

Of dit positief is, is wellicht een discutabel dingetje. Té veel geld uitgeven, of geld spenderen aan geen duurzame aankopen is natuurlijk niet heel positief maar soms kunnen we nog weleens iets leren van tieners die zichzelf trakteren, of roekeloos van het leven genieten. Met mate uiteraard, maar soms kan het fijn zijn om niet alleen maar te denken aan die spaarrekening of hypotheek. Natuurlijk bedoelen we niet dat je je hele salaris er in het casino door heen moet jagen, maar af en toe mogen we best wat meer genieten in het leven.

4. Vragen wat ze willen

Hoe vaak krijgt een tiener ‘nee’ te horen? Waarschijnlijk ontelbaar vaak. Dat komt omdat ze alles vragen wat ze willen. Opgeven doen ze niet. Ze beseffen dat als ze iets willen, ze daar zelf achteraan moeten gaan. Dat wordt door volwassenen nog weleens vergeten. Of we nu om hulp vragen of om die welverdiende loonsverhoging… het blijft vaak lastig om het ‘op de man af’ te vragen.

5. Niet met het verleden bezig zijn

Het mooie aan tieners is dat ze zich sneller over dingen heen kunnen zetten. Volwassenen kunnen nog járen blijven mijmeren over die gemiste carrière of pijnlijke relatiebreuk, maar bij tieners gaat die acceptie vaak veel sneller. Ze kunnen het verleden vaak sneller achter zich laten en doorgaan met hun leven.

Waarom het óók goed is dat kinderen hun zakgeld uitgeven in plaats van alles op te sparen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.