Julia van Buuren
Julia van Buuren Relatie 25 aug 2024
Leestijd: 4 minuten

Zo maak je tijd voor elkaar, volgens een relatietherapeut

Hoeveel je ook van je kinderen houdt, je relatie is minstens zo belangrijk. Toch kan het als ouders soms uitdagend zijn om ook partners te blijven, zeker wanneer je steeds minder tijd voor elkaar hebt. Daarom spreken wij hierover met relatietherapeut Mirjam van Dam.

“Echt tijd voor elkaar maken is sinds je kinderen hebt een stuk moeilijker.”

Tijd voor elkaar is belangrijk

Om de relatie goed te houden, is het belangrijk om tijd samen door te brengen. Maar sinds je ouders bent en er kinderen in het huis rondhuppelen, is tijd voor elkaar maken simpelweg een stuk moeilijker geworden. “Als je eindelijk een avondje samen bent, ben je misschien allebei moe en heb je nergens zin in. Ook kan het zo zijn dat je al zo lang langs elkaar heen leeft, dat wanneer je eindelijk samen uit eten gaat, je niet meer weet waar je het over moet hebben. Of jullie praten de hele avond over de kinderen, dat is dan het voornaamste wat jullie samen bindt”, vertelt Van Dam.

De kleine momenten

Volgens haar is het, juist in deze hectische fase met kinderen, heel belangrijk om tijd samen door te brengen en echt aandacht voor elkaar te hebben. “Het is namelijk de fase waarin het zo makkelijk is om uit elkaar te groeien. Het is dus belangrijk om aan jullie relatie te blijven werken, in het klein en in het groot”, vertelt ze. Alleen een avondje samen uiteten gaat je relatie niet redden, daarom is het belangrijk om dagelijks kleine momenten te creëren waarbij je contact maakt en oprecht aandacht voor de ander hebt. “Geef de ander bijvoorbeeld een compliment, een kus of zet een kopje koffie. Maar ook het hebben van een goed gesprek is van grote waarde.”

Hoe maak je tijd vrij?

Niet alleen de kleine momenten, maar ook regelmatig tijd samen inplannen is belangrijk. “Wanneer je even uit je vertrouwde omgeving bent, is er namelijk geen tijdsdruk en kun je even uit je ouderrol stappen en weer samenzijn zoals vroeger.” Maar hoe doe je dat dan en waar tover je die tijd vandaan? “Kan je bijvoorbeeld een avond in de week voor jullie vrijmaken? Of een keer per maand oppas regelen en samen uit eten gaan? Kijk wat past in jullie agenda en wanneer je goed in je energie zit. Als je ’s avonds te moe bent, kun je misschien een keer samen lunchen. En als het haalbaar is, werkt het ook goed om een nachtje weg te gaan samen”, vertelt Van Dam.

Het belangrijkste is dat je beiden kijkt wat voor jullie het beste werkt. “Waar worden jullie blij van? Wat deden jullie vroeger toen jullie nog geen kinderen hadden? Probeer ook eens iets geks te doen, iets wat uit je comfort zone is. Door samen nieuwe ervaringen op te doen, kom je ook weer dichter bij elkaar.”

Welke liefdestaal spreek je?

Daarnaast is het volgens Van Dam belangrijk om erachter te komen welke liefdestaal, bedacht door Gary Chapman, jij en je partner spreken. De liefdestalen zijn gebaseerd op de manieren waarop mensen het liefst liefde geven en ontvangen van hun partners. Er zijn er vijf: positieve woorden, tijd en aandacht, cadeaus, dienstbaarheid en lichamelijke aanraking.

“De één voelt zich enorm geliefd door positieve woorden, terwijl de ander veel meer heeft aan tijd samen en aandacht. Vaak heb je de neiging om de liefdestaal die jij graag ontvangt, ook aan je partner te geven. Maar wanneer dit helemaal niet de liefdestaal van je partner is, komt het bij de ander heel anders binnen.” Het helpt dus om te weten hoe jouw partner zich het meest geliefd voelt en daar rekening mee te houden als je tijd samen doorbrengt.

Evalueren

Hoe zorg je er dan voor dat je allebei tevreden bent met de tijd die je samen doorbrengt? Volgens Van Dam is evalueren hoe het met je relatie gaat hierbij key. “Het klinkt misschien heel onromantisch, maar het is eigenlijk logisch. Juist als je tijd samen doorbrengt, is het een goed moment om even stil te staan bij hoe het nou echt gaat. Welk cijfer geef je jullie relatie momenteel? Waar komt dat door? Waar ben je blij mee, wat zou je graag anders zien? Voelt het alsof jullie genoeg tijd samen doorbrengen of hoe kan dit beter? En als jullie samen tijd doorbrengen, zijn jullie dan allebei tevreden of niet? Heb het hier samen over.”

Heb je steeds vaker last van frustraties en conflicten binnen je relatie? Wij spraken relatietherapeut Mirjam van Dam hier al eerder over. Lees hier het artikel: Hoe overleef je een liefdesrelatie als ouder? Relatietherapeut geeft advies

Wat als je als ouders merkt dat de passie uit de relatie is? Relatietherapeut geeft advies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.