Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Ouders 20 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Tips voor een fijne eerste schooldag (voor jou en je kind)

Tips voor een fijne eerste schooldag (voor jou en je kind)

Poe, wat vliegen die zes weken zomervakantie toch altijd voorbij! Nog heel even en dan gaan de meeste kinderen weer naar school. Naar een nieuwe groep met misschien wel een nieuwe juf of meester. Spannend, niet alleen voor je kind, maar ook voor jou.

Eerste schooldag

Om de eerste schooldag fijn te starten zetten we een paar tips voor je op een rij. Niets is fijner dan een blij kind van school halen, nietwaar?

Tip 1: Vertel je kind dat de zomervakantie bij voorbij is

Sommige kinderen weten heel goed welke dag en datum het is en wanneer het schoolritme weer van start gaat, maar voor andere kinderen kan het nogal lastig zijn om van de ene op de andere dag weer naar school te moeten. Bereid je kindje dan ook voor op een nieuw schooljaar, andere tijden om op te staan en een ander ritme in de ochtend.

Tip 2: Praat met je kind over het nieuwe schooljaar

Bereid je kindje voor door te vertellen wanneer school weer begint, in welke groep hij terecht komt, wie de juf of meester is en welke kindjes met hem mee gaan. Ook kan je de ochtendroutine even samen doornemen, zodat iedereen weet waar ‘ie aan toe is.

Tip 3: Check alle benodigdheden voor school

Heeft je kind nog een broodtrommel en een drinkfles? Passen zijn gymschoenen nog? Heeft hij een rugtas? Check, check, dubbelcheck alle spullen die nodig zijn voor school een week of twee van tevoren, zodat je nog iets kan aanschaffen wanneer dat nodig is.

Tip 4: Sluit de vakantie samen af

Ga iets leuks doen met je kind op de allerlaatste vakantiedag. Naar de kinderboerderij, samen ergens wat eten of drinken of ’s avonds zijn lievelingseten eten. Maak er een mooie dag van samen, het is fijn voor je kind om zo de zomer af te sluiten.

Tip 5: Wennen aan de morning routine

Het zal voor iedereen even wennen zijn dat de wekker weer gaat en dat er opgeschoten moet worden in de ochtend. Probeer daarom alvast zoveel mogelijk de avond ervoor al te doen, zoals een broodtrommel klaarmaken en een setje kleding uitzoeken. En zet de wekker eventueel iets eerder, zodat iedereen weer even in kan komen.

Tip 6: Een dikke knuffel voor je kind

Breng je kindje naar school en geef hem een dikke knuffel. Vindt hij het erg spannend? Misschien mag hij dan iets vertrouwds meenemen de klas in, zoals een klein knuffeltje. Dat vindt de juf of meester vast niet zo erg. En vertel hem dat je vanmiddag weer op hem wacht en al zijn leuke verhalen wilt horen.

5x zó leer je je kinderen de juiste vrienden uit te kiezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.