Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Vrije Tijd 2 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Turning Red: de film die iedere tiener wil zien

Kun jij je nog herinneren hoe je leven eruit zag toen jij dertien was? Waarschijnlijk komen de herinneringen aan je eerste verkering, die zware tas in de brugklas of spannende schoolreisjes moeiteloos boven drijven. Je was midden in je puberteit en stond open voor alles wat de volwassenheid kon brengen. En laat dit nu het thema zijn van de nieuwste Pixar-film Turning Red.

Turning Red is geschikt voor kinderen van zes jaar en ouder, duurt 1 uur en 47 minuten en is nu te zien op Disneyplus.

Turning Red

De film gaat over Mei Lee; een dertien-jarig zelfverzekerd meisje. Ze is de enige dochter en heeft strenge ouders die zich vasthouden aan traditionele waarden. Lee is behoorlijk aanwezig, mega schattig en bovenal heel eigenwijs. Gedurende de film is te zien hoe ze regelrecht de puberteit in gaat, met alles wat daarbij komt kijken. 

Haar eigenwijsheid komt bijvoorbeeld meteen naar voren wanneer ze in de eerste scène zegt dat ze volwassen is, en niemand haar de les kan leren. Waarschijnlijk een herkenbare attitude, nietwaar? Daarnaast komen er in Turning Red andere herkenbare thema’s voorbij. Een stiekeme verliefdheid, hechte vriendschappen, prestatiedruk op school, gierende hormonen, familiebanden en jawel; ook de menopauze passeert de revue.

Eerste menstruatie

Ook zijn we getuige van de verwarring rondom Lee’s eerste menstruatie. Wanneer het schattige meisje door een vloek in een rood monster verandert, verstopt ze zich achter het douchegordijn. Haar overbezorgde moeder die op dat moment in de badkamer komt vraagt wat er scheelt. “Ik ben een vies rood monster!”, roept Lee, waardoor haar moeder begrijpt dat ze ongesteld is geworden.

Lee’s moeder komt vervolgens met allerlei kennis en tips om de menstruatie te overleven: maandverband voor de nacht, vitamine B, Ibuprofen, een warme kruik. Vervolgens vertelt ze uitgebreid hoe Lee’s lichaam verandert en dat ze zich nergens voor hoeft te schamen. De komische scène laat heel goed zien waar het in de film om gaat. Taboes worden op deze manier namelijk op een luchtige (en vaak komische) manier bespreekbaar gemaakt.

De trailer van Turning Red zie je hier:

5x dingen die je als vader wilt weten wanneer je dochter ongesteld wordt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.