Redactie
Redactie Schoolkind 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Tweetalig kind

antwoord

Nathalie van Thiel, leerkracht en J/M schoolcoach:
Je zoon beheerst de Nederlandse taal nog niet voldoende om goede resultaten op de Cito-toetsen te behalen. De Cito-toets is een erg ‘talige’ toets. Zelfs rekenen is zonder goede taalvaardigheid een hele klus.

Wat kun je doen als je het gevoel hebt dat de tweetaligheid je kind de das om doet?

  • In jullie geval kun je overwegen om je zoon naar een internationale school over te plaatsen. Daar krijgt hij onderwijs in  het Engels, kan hij goed laten zien wat zijn niveau is en op welke middelbare school hij thuis hoort. Er zijn zeker in Amsterdam middelbare scholen te vinden waar tweetalig les wordt lesgegeven.
  • Op een later moment kunnen jullie energie gaan steken in het bijspijkeren van het Nederlands van jullie zoon. Wat op dit moment misschien nog niet de prioriteit heeft, kan op een later tijdstip nog worden opgepakt. Wanneer jullie als ouders van mening zijn dat het voor jullie zoon nu van het grootste belang is dat hij op zijn plek komt, dan raad ik je aan om voor een Internationale school te kiezen.
  • Het is natuurlijk ook mogelijk om jullie kind door middel van een aanbeveling van de leerkracht op de havo te plaatsen en aansluitend het vwo te laten doen. Het kost slecht één jaar extra. Je zoon zal op deze manier door het contact met leeftijdgenoten de Nederlandse taal op een natuurlijke manier leren. Wellicht zelfs vlotter.
  • Op de leeftijd van jullie zoon gaan vriendschappen een steeds grotere rol spelen. Onder je niveau geplaatst worden, is absoluut niet gewenst wanneer je zoon een hoge intelligentie heeft met veel ambities. Wanneer je zoon echter sociaal sterk ontwikkeld is en veel behoefte heeft aan het vinden van nieuwe vriendschappen of aansluiting bij leeftijdsgenoten, kies dan liever voor de weg die iets meer tijd kost.

Lees op deze site eens het artikel ‘Tweetalig onderwijs: Aardrijkskunde in het Engels’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 馃應

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Tweetalig kind
Sluiten