4x uitdagende situaties tussen broers en zussen én hoe je ze oplost
Hoe je kind over zichzelf denkt, wordt mede gevormd door de omgang met zijn broers of zussen. Het is daarom belangrijk dat je kids goed met elkaar kunnen omgaan en weten wat ze beide nodig hebben.
Onze kinderen vormen hun beeld van wie ze zijn door de woorden die ze horen – en woorden die afkomstig zijn van een oudere broer of zus hebben vaak meer geloofwaardigheid dan die van ouders, stelt Michele Borba, auteur van UnSelfie: Why Empathetic Kids Succeed in Our All-About-Me World.
Uitdagende situaties tussen broers en zussen
Naast woorden, vangen zelfs hele jonge kinderen non-verbale signalen op, zoals lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. Terwijl je jongste zich ontoereikend voelt in vergelijking met zijn oudere broer of zus, vraag je eerstgeborene zich misschien wel af of je net zoveel zoveel van hem houdt als de kleine, die meer aandacht nodig heeft.
De volgende uitdagingen of problemen tussen broers en zussen kunnen gezien worden als kansen om emotionele en sociale vaardigheden te ontwikkelen die henzelf en anderen helpen waarderen:
1. Als de kids samen spelen, verliest de jongste altijd
Een oplossing kan zijn om wat spelletjes te laten spelen waarbij iedereen een keer zal winnen en verliezen. Ook kan je de kinderen aanmoedigen om kinderen-tegen-volwassenen spelletjes of teamspelletjes te spelen, wat hen dwingt om samen te werken. Een andere strategie die Dr. Borba aanbeveelt is vergelijkbaar met een handicap bij golf: verander de regels zodat het niveau de juiste is.
Misschien ziet je oudere kind dit als dubbele standaard, maar je zult hem een serieuze gunst bewijzen: je leert hem om empathie te ontwikkelen. Help je ouder kind herinneren hoe het voelt om aan de verliezende kant te staan.
Omdat het afleggen van een nederlaag een cruciale levensvaardigheid is (en je wilt niet dat je kind straks een handicap eist als ‘ie met anderen speelt), is het soms ook gewoon oké om je jongste een spel te laten spelen die hij gaat verliezen. Als je kleine per se met zijn grote broer of zus wilt spelen, zeg hem dan dat hij zich moet herinneren dat zijn broer of zus al meer ervaren is.
Gespreksonderwerpen voor een goed gesprek tussen broers en zussen
2. Je eerstgeborene bekritiseert voortdurend haar jongere broer of zus
Het is nu de kunst om onderscheid te maken wat gepast is om te zeggen en wat niet.
Als de opmerking van je oudere kind duidelijk pijnlijk is tegenover de jongste, wijs hem daar dan op: ‘Zo praten we niet met elkaar.’ Vraag je kind om hetzelfde te zeggen, maar dan met een vriendelijke toon. Stel voor dat hij eerst een leuk iets zegt voordat hij aangeeft wat er mis is.
3. Zijn broer of zus is de jongste zijn idool
Betrek je oudste veel bij het helpen met je jongste. Het zal hem doen voelen als een waardevol lid van het gezin en de band tussen de kids versterken. Vraag bijvoorbeeld of je oudste de jongste wil voorlezen voor het slapengaan. Zo’n routine zal ervoor zorgen dat de oudste zich teder voelt tegenover zijn kleine broer of zus.
4. Het treiteren stopt nooit
Als het ene kind de ander altijd irriteert, help dan de geïrriteerde (wat zowel de jongste als de oudste kan zijn) een nieuwe manier te vinden om te reageren. Heeft je zoon bijvoorbeeld de gewoonte om de poppen van zijn zusje af te pakken? Leer dan bijvoorbeeld je dochter te zeggen ‘Ik wist niet dat je poppen ook leuk vond, zullen we samen spelen?’, voordat de ander nog de kans had om hem op het rennen te zetten.