Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Opvoeden 11 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Kind uit laten gaan tot diep in de nacht? ‘Om 10 uur gezellig samen ontbijten’

Een tijdje terug deelden we op de Facebookpagina van J/M Ouders het dilemma van Ilse. Haar dilemma luidde: “Mijn kind (16) wil tot diep in de nacht uit. Moet ik dat toestaan of niet?” Daar kwamen meer dan 200 reacties op.

Wij delen een greep uit de reacties.

Toestaan dat zoon tot diep in de nacht uitgaat?

Ronnie, de oudste zoon van Ilse wil graag uit. Ilse vindt dat prima, alleen wil Ronnie tot sluitingstijd wegblijven, wat pas om 05.00 uur is. “Ik vind dat veel te laat. Ik vind 2.00 uur laat genoeg voor een jongen van zestien. Hij zegt dat het laatste uur altijd het leukste is. Dat was vroeger toen ik uitging ook al het geval, dus wat dat betreft geloof ik hem direct. Wat moet ik doen? Zal ik mijn zoon het uitgaan tot diep in de nacht verbieden? Of zal ik het toestaan, maar dan alleen als hij de dag erna geen school of werk heeft?”

Lees hier het hele verhaal van Ilse.

1. Volgende dag verantwoordelijkheid nemen

Alie – “Ik mocht op mijn 16e zo laat thuis komen als ik zelf wilde, zolang ik maar niet alleen over straat ging en de volgende dag mijn verantwoordelijkheid nam als ik bijvoorbeeld moest werken of sporten. Werkte voor mij prima en voor mijn kinderen nu ook.”

2. De bloempjes buiten zetten

Myriam – “Ze moeten van hun 16 jaar nog niet zo hevig de bloempjes buiten zetten. Dat ze maar eerst goed studeren en zich aan serieuzere dingen wijden. Eens ze hun diploma hebben en hun eerste werkcontract getekend is, kunnen ze zich nog jaren aan één stuk elk weekend amuseren.”

3. Ontdekken en leren

Jennifer – “Lekker laten gaan! Ze zijn het vanzelf een keer zat en dan leren ze ervan… Als ze niets mogen ontdekken, kunnen ze er ook niet van leren!”

4. Tanden op elkaar en laten gaan

Marianne – “Gewoon zelf de verantwoording laten dragen. Als hij een paar keer pas om 6 uur in bed ligt en hij daardoor een dikke onvoldoende haalt of zich verslaapt voor zijn bijbaan, dan leert hij gauw genoeg dat hij het anders moet doen. Even tanden op elkaar en hem laten gaan.”

5. Ophalen na sluitingstijd

Esther – “Mijn moeder haalde mij op m’n 16e op na sluitingstijd van de discotheek. Dit heeft ze halverwege het jaar losgelaten en toen mocht ik thuiskomen wanneer ik wilde. Mits ik nooit alleen over straat ging. Vraag mij af of in deze tijd een 16 jarige ergens binnenkomt.”

6. Gezellig samen ontbijten

Vivian – “Lekker laten gaan, maar wel om 10:00 gezellig ontbijten met zijn allen en niet laten verstoffen in bed.”

7. Regels afstellen naar leeftijd

Hermien –“Jij bent ouder, dus jouw regels zolang ze in huis wonen. Je stelt ze naar leeftijd af en toe bij. Maar bepraat het goed. Elke week ieder geval 1 keer ieder zijn woord laten zeggen rondom de tafel.”

8. Loslaten en de wereld ontdekken

Patries – “De ene 16 jarige is de andere 16 jarige niet. Maar op een gegeven moment zul je ze los moeten laten en de wereld laten ontdekken. Je kunt dan als ouder alleen nog goed voorlichten en je kind opvangen en in gesprek gaan. “

Tieners en uitgaan: laat thuiskomen en doorwaakte nachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.