Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Puber 25 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

5x de meest voorkomende valkuilen voor ouders die een tiener opvoeden

Een tiener in huis? Brace yourself en maak je op voor een polonaise aan door hormonen gedreven woedeaanvallen, onredelijkheid en huilbuien. Dit zijn de meest voorkomende valkuilen voor ouders die een tiener opvoeden.

Een tiener opvoeden vraagt weer om een andere tactiek dan wanneer ze nog zo klein en onschuldig zijn. Nu je kind zelf prima volzinnen kan maken en z’n eigen huissleutels heeft, zijn de spelregels veranderd.

Valkuilen voor ouders die een tiener opvoeden

Dit zijn de valkuilen waar iedere ouder van een tiener wel een keer intrapt (en hoe je ze voorkomt).

1. Ze nog steeds behandelen als een kind

Als de puberteit eenmaal toeslaat, gaan kinderen door een turbulente tijd. Ze ervaren een groeispurt, maken allerlei cognitieve ontwikkelingen door en moeten hun weg zien te vinden in de jungle die de middelbare school heet. De emoties lopen hoog op en risicovol gedrag neemt toe. Het is jouw taak om je puber de kans te geven om te groeien, grenzen te verleggen, dingen te proberen, onderuit te gaan en weer op te staan. Heb wat vertrouwen in je tiener en geef ze de ruimte het juiste te doen. Sta de keuken af met het risico op een niet-eetbare maaltijd. Laat ze een onvoldoende halen voor een wiskunde repetitie waar ze niet voor hebben geleerd en zelf de consequenties onder ogen zien. Het is allemaal om een kind klaar te stomen voor het volwassen leven.

2. ‘Uitchecken’ omdat ze al volwassen zijn

Dat betekent echter ook weer niet dat je de teugels teveel moet laten vieren. Tieners lijken zo rond hun vijftiende misschien fysiek klaar voor alles, maar hun geest is dat vaak nog lang niet. Pas in hun twintiger jaren is hun brein volledig ontwikkeld. Grenzen stellen is saai advies, maar wel de sleutel naar goed ouderschap. Het houdt je tiener veilig terwijl hij/zij work in progress is.

3. Je meeslepen in een technologie-oorlog

Er zijn maar weinig ouders die nog nooit met hun tiener ruzie hebben gemaakt over hun smartphonegebruik. Feit is dat de technologie er nou eenmaal is en ook nooit meer weggaat. In de tienerwereld bestaan er niet eens termen meer als on- of offline. De online wereld helpt ze risico’s in te schatten en contact met vrienden te houden. Ze dat ontnemen betekent dat je ze ook alle positieve, sociale en informatieve aspecten ontneemt.

Zorg ervoor dat ze de richtlijnen van online veiligheid kennen, zet ‘s avonds regelmatig de Wifi uit en moedig ze aan de deur uit te gaan. Onderhandel over regels omtrent technologiegebruik, schrijf ze op en hou elkaar daaraan.

4. Hun beste vriend zijn

Het is verdomd moeilijk om streng te zijn en het teleurgestelde gezicht van je kind te zien voor hij woest naar boven stampt en de deur dichtsmijt. Het is misschien verleidelijk om de makkelijke weg te bewandelen, maar als je nu grenzen stelt of controle houdt, kan je kind je dat later in z’n leven juist kwalijk nemen. Op deze leeftijd hebben ze iemand nodig die ze begeleidt en volhoudt als dingen moeilijk worden. Je opstellen als ‘beste vriendin’ maakt het enorm lastig om weer terug te komen op die grenzen. En laten we eerlijk zijn: geen enkele 14-jarige zit te wachten op een vriend van 45.

5. Meegaan in de negatieve vibe

Er zijn maar weinig ouders die zich verheugen op de puberteit. Tieners hebben geen al te beste reputatie. Ze behoren tot de meest verguisde en verkeerd begrepen leeftijdscategorie. Tieners willen zich net als alle kinderen veilig en gewaardeerd voelen. De wereld is verwarrend, uitdagend en confronterend als je je eerst stappen richting onafhankelijkheid zet. Maar de meeste tieners zijn slim, grappig en gedreven en hebben een geweldig perspectief op het leven. Blijf positief en geef ze ook de kans hun beste zelf te zijn.

12 dingen die tieners écht irritant vinden aan hun ouders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.