Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Gezondheid 16 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Vapen gezonder dan roken? Artsen slaan alarm over gevaren van vapen voor jongeren

Veel ouders staan er waarschijnlijk niet om te springen dat hun kind vaped, maar weten zij de echte gevaren van vapen eigenlijk wel? Artsen vinden van niet en slaan daarom vandaag alarm over de gevaren van vapen onder jongeren.

Dat doen ze door bij verschillende media in te breken.

Schadelijk en verslavend

Dat vapen populair is onder jongeren, is waarschijnlijk niet nieuw: maar liefst één op de vijf jongeren heeft afgelopen jaar weleens gevaped. En dit zijn niet alleen kinderen op de middelbare school, zelfs op de basisschool beginnen kinderen er soms al mee. Weten ouders tegenwoordig wel hoe schadelijk en verslavend het vapen is? Het collectief Artsen Slaan Alarm vindt van niet en grijpt in.

Ze delen vandaag, onder andere ook in verschillende media, vier feiten met ouders over het gebruik van vapes onder jongeren:

  1. Uit veel vapes komt meer giftige en verslavende nicotine dan uit een heel pakje sigaretten;
  2. Nicotine verstoort de ontwikkeling van hersenen en dat is onherstelbaar;
  3. Nicotine vergroot de kans op verschillende psychische problemen;
  4. Vapende jongeren gaan drie keer zo snel sigaretten roken.

Gevaar voor eigen gezondheid

“Ik ben zelf ook ouder en mede daardoor voel ik de noodzaak om van me te laten horen”, vertelt kinderlongarts Noor Rikkers. “We mogen het niet laten gebeuren dat onze jongeren met gevaar voor hun eigen gezondheid worden verleid door een industrie die enkel uit is op het maken van winst. We zien nu al de directe negatieve effecten van vapen op de gezondheid van jongeren. Wij, als artsen, houden ons hart vast voor de langetermijngevolgen van het vapen.”

De artsen willen op deze manier de ouders informeren én helpen. Ze vinden dat ouders er recht op hebben om de feiten over vapen te kennen. Hun kinderen worden immers verleid door een industrie die hen nodig heeft als toekomstige klanten, ter vervanging van de dode rokers. En als het aan de artsen ligt, komt daar zo snel mogelijk een einde aan. 

Vapen of roken gezonder?

Vapen is voor een groot deel zo populair geworden omdat er verschillende smaakjes zijn en mensen denken dat het gezonder is dan roken. Maar is dat eigenlijk wel zo? Waar er eigenlijk altijd werd gezegd dat er bij een e-sigaret minder schadelijke stoffen vrijkomen dan bij een normale sigaret en ook nog in lagere concentraties, lijkt dat nu niet het geval als we feit nummer één moeten geloven.

Wel was altijd al duidelijk dat de damp die uit een e-sigaret komt, weldegelijk dezelfde schadelijke stoffen bevat als tabaksrook, zoals nicotine, glycerol, propyleenglycol en aldehyden. Als je deze stoffen inademt, kan dit de luchtwegen irriteren of zelfs beschadigen. Ook hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker zijn gevolgen van het inademen van de stoffen.

Langetermijneffect niet bekend

Daarnaast is er nog te weinig bekend wat langdurig en structureel vapen op de lange termijn met iemands gezondheid doet. Maar dat stoffen als nicotine uit een vape niet bepaald gezond zijn, kunnen we allemaal wel bedenken. Het is dan ook niet voor niets dat artsen ouders van jongeren waarschuwen voor de gevolgen van vapen, want dat deze niet gezond zijn, is wel duidelijk.

Lorian (42) ‘Mijn 15-jarige zoon is verslaafd aan vapen en wil niet stoppen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.