Redactie
Redactie Social media 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Veel jongeren verslaafd aan social media

CBS deed onderzoek onder Nederlandse jongeren naar social media gebruik. De uitslag? Maar liefst 1 op de 6 jongeren geeft zelf aan verslaafd aan social media te zijn. En nadelen hiervan te ondervinden in hun leven.

Het gaat om 17% van de jongeren die zelf aangeven verslaafd aan social media te zijn. Meisjes vaker dan jongens. Ook geven de jongeren aan negatieve invloeden te ondervinden op hun concentratievermogen, nachtrust en schoolprestaties.

Cijfers en feiten

22% van de meisjes tussen 12 en 18 jaar zegt verslaafd te zijn aan sociale media, zoals Facebook, Whatsapp, Instagram, Skype of Youtube. Onder jongens van deze leeftijd ligt dit aantal een stuk lager (13%). Meisjes besteden ook meer tijd op sociale media; 14 procent van hen is er elke dag 5 uur of langer mee bezig, tegenover 6% van de jongens. De meeste jongens en meisjes besteden dagelijks 1 tot 3 uur van hun tijd aan sociale media. Slechts 1 procent van de jongeren zegt geen sociale media te gebruiken.

Meisjes vaker verslaafd

Waarom zijn meisjes vaker verslaafd aan social media? Ee reden zou kunnen zijn dat meisjes er meer mee bezig zijn of iemand hun berichten liked, deelt of retweet. Ook zijn ze vaker dan jongens bang iets te missen online en zijn ze vaker onrustig als ze een bericht ontvangen maar deze niet meteen kunnen bekijken.

Negatieve kanten

De invloed van social media is volgens de jongeren groot en helaas niet alleen maar positief. Volgens 47% kunnen ze zich bijvoorbeeld minder goed concentreren, slapen ze slechter of presteren ze slechter op school door het gebruik van social media. Ook hier zijn het de meisjes die er het meeste last van hebben.

Positieve kanten

Toch zien de jongeren ook positieve kanten aan hun social media gebruik. Bijna de helft van de 12 tot 18 jarigen geeft aan dat het het contact met familie en vrienden die verder weg wonen makkelijker maakt. Hoewel ze – gelukkig – nog steeds de voorkeur geven aan persoonlijke ontmoetingen.

Opvallend is dat de jongeren, ondanks deze resultaten, vinden dat social media niet zo’n grote rol spelen in hun leven. Toen ze gevraagd werd om met een cijfer van 1 – 10 aan te geen hoe belangrijk social media voor hen is, was het gemiddelde cijfer 6,4. Jongeren die zelf aangaven verslaafd te zijn, geven een 7,7.

Bron: CBS.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.