Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Opvoeden 19 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

6x veelvoorkomende verslavingen bij tieners

Verslavingen zijn een groeiend probleem onder tieners. Niet alleen voor de tieners is het hebben van een verslaving heftig, maar ook voor hun ouders. Wat zijn de meestvoorkomende verslavingen bij tieners en hoe herken je ze? Je leest er hieronder alles over.

Veel ouders denken dat hun kind niet verslaafd zal worden, maar het gevaar ligt toch op de loer.

Verslavingen bij tieners: deze verslavingen komen vaak voor

Alcoholverslaving

Een alcoholverslaving is een van de meest voorkomende problemen bij tieners. Alcohol is over het algemeen makkelijk te verkrijgen. Er is altijd wel iemand in de omgeving die alcohol kan en wil halen. En oudere broer of zus van vrienden? Een oudere neef? Voor je het weet heeft jouw zoon of dochter een fles alcohol in handen. Tieners zijn vaak nieuwsgierig naar alcohol en ervaren vaak druk uit hun vriendengroep. Voor je het weet is je kind er verslaafd aan. Als ouders is het belangrijk om bewust te zijn van de risico’s. Het is dan ook belangrijk om je kind in de gaten te houden.

Drugsverslaving

Drugsverslaving is een ernstig probleem dat het leven van tieners helemaal kan ontwrichten. De grote beschikbaarheid van drugs zoals marihuana en cocaïne maakt het makkelijk om ermee in aanraking te komen. Druk van vrienden en de behoefte aan ontsnapping uit het dagelijks leven kunnen bijdragen aan drugsgebruik. Het is belangrijk om met je kind over dit onderwerp te praten en de communicatie goed te houden, zodat je snel kan schakelen mocht dat nodig zijn.

Rookverslaving

Roken is al jarenlang een heftige verslaving onder tieners. Ook bij deze verslaving worden tieners vaak blootgesteld aan druk van hun leeftijdsgenoten. Roken heeft ernstige gezondheidsrisico’s en kan leiden tot longkanker, hartziekten en ademhalingsproblemen. Mocht je jouw kind betrappen op roken, dan is het belangrijk om direct het gesprek aan te gaan en hem of haar te laten stoppen.

Vape verslaving

Naast roken zijn ook steeds meer tieners verslaafd aan vapen. Deze e-sigaretten worden gepromoot als een minder schadelijk alternatief voor normale sigaretten, maar ze brengen veel risico’s met zich mee, zeker onder jongeren. Denk aan problemen aan de longen en de ontwikkeling van de hersenen. De lekkere smaken van e-sigaretten maken het voor tieners erg verleidelijk. Als ouder is het belangrijk om tieners bewust te maken van de negatieve gevolgen van vapen.

Smartphone verslaving

Hoewel smartphones erg handig zijn, kan overmatig gebruik ook leiden tot een smartphoneverslaving. Tieners besteden vaak iedere dag uren aan sociale media, gamen en surfen op het internet. Om een verslaving te voorkomen, is het belangrijk om schermtijd af te spreken en het online gedrag van je kind in de gaten houden.

Gokverslaving

Gokken is een verslaving die vaak bij tieners over het hoofd wordt gezien. Met de groei van online gokken en de gemakkelijke toegang tot gokwebsites, lopen tieners een verhoogd risico op een gokverslaving. Het snelle geld verdienen trekt veel jongeren aan. Het is daarom belangrijk om de risico’s van (online) gokken met jouw kind te bespreken.

Hoe herken je een verslaving bij je tiener?

Het herkennen van een verslaving bij je kind kan lastig zijn, omdat tieners vaak goed zijn in het verbergen van hun problemen. Toch zijn er bepaalde tekenen en symptomen die kunnen duiden op een verslaving. Hieronder staan aanwijzingen om een verslaving te herkennen.

Verandering in gedrag en stemming

Een plotselinge verandering in het gedrag of de stemming van je kind kan een teken zijn. Ze kunnen prikkelbaar, depressief, angstig of juist extreem blij zijn.

Teruggetrokken gedrag

Verslaafde tieners kunnen zich sociaal isoleren en hun vriendenkring en activiteiten verminderen.

Verandering in vriendenkring

Als je merkt dat je kind nieuwe vrienden heeft die anders dan anders zijn, kan dit een teken zijn dat ze worden beïnvloed door negatieve invloeden.

Verminderde schoolprestaties

Een verslaving kan leiden tot concentratieproblemen en een afname in schoolprestaties. Als je merkt dat je kind moeite heeft met schoolwerk of vaak spijbelt, kan dit duiden op een verslaving.

Geldproblemen

Een verslaving kan leiden tot financiële problemen, zoals het lenen van geld of stelen om aan hun verslaving te voldoen.

Gezondheid en uiterlijk

Heeft jouw kind bloeddoorlopen ogen, een verandering in eet- en slaappatronen, is het prikkelbaar, heeft het angst, last van misselijkheid of trillen? Dan kan het last hebben van een verslaving.

Geheimzinnig gedrag

Tieners die verslaafd zijn, kunnen geheimzinnig en ontwijkend gedrag vertonen. Ze kunnen proberen hun verslaving te verbergen door bijvoorbeeld te liegen over waar ze zijn geweest.

Neusspray-verslaving bij jongeren: wat kun je als ouder doen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.