Redactie
Redactie Ouders 29 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

6 verschillen tussen jouw jeugd en die van je kinderen

Een van de meest leuke dingen aan het ouderschap, is de mogelijkheid om je kinderen de ervaringen en kansen te geven die jij als kind niet had. Maar misschien zijn er ook dingen uit jouw eigen jeugd die jouw kinderen missen.

Als je terugkijkt op je eigen jeugd en de manier waarop jij bent grootgebracht, zie je dat er dingen zijn die je eigen kinderen hebben kunnen ervaren die jij nooit hebt gehad. Dingen waar je zowel dankbaar voor kunt zijn, maar ook een soort gemis bij voelt.

Snelle touch-screentechnologie

Toen jij jong was, moest je inbellen (wat ook minimaal tien minuten duurde), voordat je eindelijk verbinding met internet kon maken, zodat je Startpagina bij langs kon, muziek downloaden via Napster en even msn’en. De technologie was traag en het kostte veel tijd – een vreemd concept voor je eigen kinderen waarschijnlijk.

Tegenwoordig is technologie overal en niet alleen supersnel, maar ook verslavend. Het kan voor jou als ouder erg ontmoedigend zijn als je probeert te beperken met welke negatieve invloeden jouw kids te maken kunnen krijgen op het internet.

Kennis over eten

Toen jij opgroeide, was het diner standaard AVG’tje (aardappel, vlees, groente). Het werd éxtra speciaal als je moeder ineens spekjes ergens doorheen deed als extraatje. Eten was eten.

Tegenwoordig is er zoveel meer informatie en voorlichting over het voedsel dat we eten en wat het ons lichaam aandoet. Traktaties op scholen worden vandaag de dag ook steeds spectaculairder. Er bestaan tegenwoordig veel superfoods, en couscous is misschien geen onbekende voor je kids. Je kinderen groeien op en begrijpen wat conserveermiddelen zijn en hoe het op hen inwerkt. Denk je dat jouw kids beter eten dan wat jij ooit hebt gedaan?

Opgroeien in een wereld die je ‘dwingt’ om gehaast op te groeien

Het valt op dat kinderen de aangeboren wens hebben om snel groter te worden en meer dingen te doen – vooral dingen die volwassenen doen. Vroeger had je veel tijd om gewoon in bomen te klimmen.

Tegenwoordig worden kinderen al gauw blootgesteld aan dingen die de kids veel te vroeg laten opgroeien. Wij konden de wereld nog ontdekken, maar nu is het vooral noodzaak om hem bij te houden.

Samen is belangrijk

Vroeger was thuis het middelpunt. Er was altijd wel iemand voor de kinderen. Tegenwoordig is iedereen ‘ergens’. Misschien wel beide ouders die werken, zowel ouder en kids nemen deel aan veel activiteiten. Het is moeilijk om te zorgen voor een basisrust, het is daarom belangrijk om echt tijd door te brengen met elkaar, samen iets te ondernemen.

Gezinssamenstelling

Vroeger waren gezinnen groter, de aandacht moest verdeeld worden tussen de kinderen en daar kwam bij dat kinderen ook vaak elkaar opvoedden.

In deze tijd bestaat een gezin uit gemiddeld twee (misschien drie) kids. Het kind staat centraal en ouders zien het als hun primaire taak om kinderen te stimuleren zichzelf te ontplooien. In de optiek van de ouders van nu mag het kind niets tekortkomen.

Opvoeden met boeken en internet

Vroeger was kinderen opvoeden een vanzelfsprekendheid. Tuurlijk dacht je wel na over de manier waarop je je kinderen groot bracht, maar het was niet iets waar zoveel over gepraat werd. Als je een probleem had of advies nodig had, ging je naar je familie of bedacht je hoe je eigen ouders het aanpakten.

Tegenwoordig is er veel meer informatie over ‘goed’ opvoeden te vinden. Er zijn talloze boeken, magazines, websites en cursussen. Daarnaast is het via internet ook makkelijk om elkaar tips te geven wat betreft opvoeding, maar ook te bekritiseren.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.