Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Nieuws 5 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Succesvolle voedselbankactie voor kinderen die zonder ontbijt naar school gaan: ‘Erg dat het nodig is’

Dat je je kinderen genoeg eten en drinken kan geven, is voor veel ouders vanzelfsprekend, maar voor een hele hoop helaas ook niet. Gelukkig bestaat De Voedselbank en kunnen gezinnen daar terecht als zij dat nodig hebben. Afgelopen week hadden zij samen met Albert Heijn de inzamelingsactie: ‘Op een lege maag kun je niet leren’.

De actie wil tegengaan dat kinderen zonder ontbijt naar school gaan.

Lege maag

Helaas gebeurt dat namelijk nog steeds erg veel: ruim 40.000 kinderen komen op school met een lege maag. Om dit tegen te gaan, liep vorige week de inzamelingsactie van Voedselbanken Nederland en Albert Heijn. En niet voor de eerste keer, dit is al de derde keer dat de twee de handen ineen sloegen.

Klanten die in de Albert Heijn hun boodschappen deden en mee wilden doen met de actie, konden kiezen uit een lijst van twintig producten welke ze wilden doneren aan De Voedselbank. Deze producten zijn bestemd voor gezinnen waarvan de kinderen op dit moment zonder ontbijt en dus met een lege maag naar school gaan.

Stress ervaren

Hoewel veel gezinnen zich niet voor kunnen stellen dat ze hun kind geen ontbijt kunnen geven, is deze actie dus weldegelijk echt nodig. “Het is essentieel voor de ontwikkeling van het brein van jonge mensen dat zij geen extra stress ervaren bijvoorbeeld door een gebrek aan voedsel”, vertelt Henk Staghouwer, voorzitter Voedselbanken Nederland op de website van Albert Heijn. “Dit soort stress beïnvloedt onder andere het leervermogen op latere leeftijd.”

Eerder schreven wij ook al een artikel over dat er inderdaad een toename is van het aantal kinderen dat zonder ontbijt naar school gaat en ook geen lunch meekrijgt. Gevolg daarvan is dat er steeds meer kinderen zijn die zich niet goed kunnen concentreren op school en daardoor minder goede cijfers halen. Eén school besloot daardoor om zelf een gratis lunch te verzorgen voor de kinderen.

Zelf bepalen wat ze eten

De actie van Voedselbanken Nederland en Albert Heijn was dus helaas echt nodig. Gelukkig zijn er dan ook genoeg mensen die mee willen werken aan deze actie en iets over hebben voor de gezinnen die het nodig hebben. “Het is eigenlijk erg dat we in Nederland voedselbanken nodig hebben”, vertelde Tonny Peters aan het AD. “Kinderen zouden zelf moeten kunnen bepalen wat ze eten. Ik geef nu peperkoek, maar misschien houden ze daar helemaal niet van.”

Naast de klanten die hun steentje bijdroegen, krijgt Voedselbanken Nederland gelukkig ook door het jaar heen steun van de Albert Heijn. Elke maand brengt zij vrachtwagens vol producten naar Arnhem, waar het regionaal distributiecentrum zit. Deze producten worden verdeeld onder de voedselbanken.

Schaamte bij kinderen om armoede: ‘Opzien tegen eerste dag na de zomervakantie’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.