Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Nieuws 8 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Volle Bak Bij De Baumgards op vakantie: ‘We gaan twee dagen weg en je neemt een koffer mee voor zes weken’

Elke week op TLC en Discovery+ is de familie Baumgard te volgen in het programma Volle Bak Bij De Baumgards. Misschien ken je de familie al, want eerder was het grote gezin te zien in het programma Een Huis Vol van KRO-NCRV. Moeder Samantha en vader Eugene hebben samen dertien kinderen.

We volgen het gezellige, drukke gezin in hun dagelijkse bezigheden en je kan je voorstellen dat je met dertien kinderen, en een kleinkind, nogal wat meemaakt. In aflevering acht ervaart moeder Samantha hoe het is om een eigen toko te hebben en gaan de Baumgards op vakantie.

Stiekem naar boven

Na zes jaar moet de keuken vernieuwd worden. Met zo’n grote familie gaan dingen sneller stuk dan bij andere gezinnen. De kasten van de keuken moeten leeg. Dat zorgt voor enige discussie tussen Samantha en Eugene. Ze kibbelen wel vaker, vertellen de kinderen. “Als ze klaar zijn gaan ze stiekem naar boven en dan hoor je niks meer. En dan komen ze blij beneden.”, vertelt een van de zoons lachend. Wanneer de keuken klaar is roept moeder Samantha de kinderen bijeen.

Ze geeft een preek over hoe ze moeten afwassen. De reden dat de kasten steeds zo snel stuk gaan is namelijk dat er veel wordt geknoeid met water tijdens het afwassen. De kleinste telg uit het gezin, Shayquan, maakt er volgens de rest altijd een zwembad van, maar zelf is hij zich van geen kwaad bewust. “Ik ga nu wel beter m’n best doen om de keuken goed te houden”, zegt een van de dochters.

Ep08 – Shevernety, J’leeta, Shaylarean, Tyrona, Shayaniqua, Shayquan groupsphoto lasergaming

Ze gaat zich vast eenzaam voelen

Dochter Shauntell gaat op zoek naar woonruimte voor zichzelf. Ze denkt dat haar moeder het niet leuk zal gaan vinden, maar ze heeft behoefte aan een plek voor zichzelf. Shauntell en een van haar broers vertellen dat hun moeder het zo gewend is dat iedereen thuis is, ze denken dat ze zich eenzaam zal gaan voelen. Dan komt het moment dat Shauntell aan haar moeder gaat vertellen dat ze uit huis wil. “Ik vind het thuis heel gezellig, maar ik heb wel behoefte om op mezelf te gaan”, laat ze haar moeder weten. Moeder Samantha snapt het wel: “Jullie worden groter en jullie hebben je eigen manieren, ik heb mijn eigen opvattingen. Als je oud en wijs genoeg bent is het tijd om te gaan. Onze band wordt niet minder, maar we zullen wel minder contact hebben.”

Dan zien we Samantha die een dag gaat proefdraaien in een bestaande toko. Ze wil heel graag een eigen toko starten. Samantha is zenuwachtig, maar gelukkig krijgt ze hulp van haar man Eugene en haar zoon Laicery, die zelf ook kok is. Wat er op het menu staat? Kip, kip en nog meer kip. Ze zorgen voor Surinaamse broodjes met verschillende soorten kip, maar ook bakkeljauw en bami. Klanten aantrekken blijkt nog wel een dingetje. Eugene gebruikt daarom z’n charmes om de broodjes te gaan verkopen bij de buren. “Hij flirt met de klanten!”, roept een van de dochters.

Uiteindelijk komen de eerste gasten binnen en gaat de familie aan de slag. Voordat ze het weten is de toko vol. Dat levert toch wel enige stress op in de keuken, maar alles gaat goed. Moeder Samantha besluit aan het einde van de dag dat ze echt een toko wil.

Ep08 – Shauntell taking photo of the banner

De Baumgards op vakantie

De familie gaat op vakantie en iedereen maakt zich klaar. Behalve Shayquan. Hij vertelt trots aan zijn zus dat hij een vriendin heeft, maar hoe hij haar naam uitspreekt weet hij niet. “Ik vroeg haar gewoon, wil je mijn vriendin zijn? Zij moest er twee dagen over nadenken”, zo vertelt hij aan een van zijn zussen die niet meer bijkomt van het lachen. Vervolgens gaat hij toch maar zijn spullen pakken en komt beneden met een stapel kleding in zijn handen. En dat terwijl zijn moeder alles voor hem al gepakt had… Natuurlijk levert dat een discussie op. Bovendien zijn er een paar kinderen die hun ID-kaart niet kunnen vinden. De familie gaat voor twee dagen naar België. Gelukkig komt ook dat goed.

Voordat de familie vertrekt wordt er veel gemopperd en gediscussieerd. Het vergt veel geduld van de ouders. Ze gaan twee dagen weg, er zijn geen koffers en de kinderen hebben hun spullen in supermarkttassen gestopt. Vader Eugene komt aanzetten met een enorme tas. “We gaan twee dagen weg en je neemt een koffer mee voor zes weken”, roept moeder Samantha lachend.

Tijdens het weekend weg heeft de familie het heel gezellig. Een van de zoons vertelt: “De tijd samen is minder, op zo’n moment dat je allemaal bij elkaar bent is dat heel mooi.” Natuurlijk wordt de vakantie afgesloten met lekker eten.

Twee weken na de vakantie krijgt Shauntell te horen dat ze een huisje heeft. Ook zij gaat het nest verlaten. “De gezelligheid en het eten en de warmte ga ik heel erg missen”, laat ze weten. “Het gaat te hard, het gaat te snel”, sluit moeder Samantha af.

In Volle Bak Bij De Baumgards ervaart vader Eugene hoe het is om weeën te hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.