Kiki Meijer
Kiki Meijer Slapen 16 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit kan een volle maan doen met het slaapritme van jouw kind

Stel je voor: je buurvrouw vertelt je dat haar kind de afgelopen dagen zo slecht slaapt. Het komt door de volle maan, zegt ze. Ze is er stellig van overtuigd. Is dat alleen maar kletspraat of daadwerkelijk een feit?

Elke 29 dagen is er een volle maan. De kracht van een volle maan is misschien wel sterker dan je zou denken en kan invloed uitoefenen op het gedrag en de emoties van je kind.

Effect van een volle maan op jouw kind

Wanneer de aarde precies tussen de zon en de maan staat, is het een volle maan. De zon verlicht de maan waardoor wij op aarde een volle maan kunnen zien. De maan zorgt voor de regeling van eb en vloed op aarde. Mensen bestaan voor 70 procent uit water. Het is dan ook geen toeval dat wij de kracht van de maan kunnen aanvoelen.

Een volle maan versterkt de emoties en gedachten van je kind. Ze kunnen zich energielozer voelen, of juist enorm veel energie hebben. Vooral kinderen die hoogsensitief zijn kunnen prikkels nog sterker voelen door een volle maan.

De twee dagen vóór en twee dagen na de volle maan is er een actieve fase waarin je kind zich onrustig kan voelen, slecht slaapt of intens droomt. Uit onderzoek van de Universiteit van Basel is gebleken dat je tijdens een volle maan minder melatonine aanmaakt. Van dit hormoon val je sneller in slaap. Is dit dan toevallig?

Onderzoeken slaapritme volle maan

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat je slaapritme verandert door een aanwezigheid van een volle maan. Zo is er gebleken uit een onderzoek onder 675 Deense kinderen in de leeftijdscategorie van acht tot elf jaar, dat ze juist iets langer sliepen rond de periode van een volle maan, maar minder fysiek actief waren.

In tegenstelling tot een ander onderzoek waaruit bleek dat kinderen vijf minuten korter sliepen bij een volle maan. Je kan jezelf dan wel kritisch afvragen hoeveel dit minimale verschil dan zou uitmaken. Ga er maar eens op letten bij je kind. Zo kan je kijken of een volle maan daadwerkelijk het slaapritme van jouw kind kan verstoren.

Tips: hoe kan je kind omgaan met een volle maan

Misschien heeft jouw kind veel last van een volle maan of juist totaal niet. Wel zijn er een aantal tips waardoor je kind tijdens een volle maan een betere nachtrust tegemoet gaat.

Kinderen zijn meer verbonden met de maan dan volwassenen. Dat komt omdat ze dichterbij hun emoties staan waardoor ze de kracht van de maan ook heftiger ervaren dan wij als volwassenen. Tijdens een volle maan wordt je kind overspoelt aan emoties waardoor ze niet weten hoe ze hiermee om moeten gaan.

Wanneer je kind in de periode van een volle maan veel onrust ervaart kun je het best je kind leren de maan te vertrouwen. Ga samen even voor het raam zitten kijken of maak een kleine avondwandeling. De maan is er altijd. Kinderen vinden het fijn dat ze zich vertrouwd kunnen voelen. Ze worden zich bewuster van de maan en van de maandelijkse cyclus waardoor ze hieraan gewend raken

Zorg voor extra ontspanning voor, tijdens en na de volle maan. Ga eerder met je kinderen naar bed om ze extra lang voor te lezen of stop ze voor het slapen gaan in een lekker warm bad. Een kopje warme melk of thee zorgt ook voor een kalmerend gevoel. Het boek Help… Ik voel zoveel gaat over de vele prikkels die kinderen kunnen ervaren. Door middel van spelletjes, opdrachten, vragen, tips en verhaaltjes kunnen zij ontdekken hoe ze overprikkeld raken en hoe zij hiermee om kunnen gaan.

Gaat je kind lastig slapen? Deze 6 ‘slaapfouten’ maken veel ouders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.