Groene vingers? Dit zijn de voordelen van een moestuin voor je kind
Nu het zonnetje buiten volop schijnt, is het heerlijk om in de tuin, of op het balkon bezig te zijn. De ideale tijd om te beginnen met een moestuin. Dat is zowel leuk en leerzaam als gezond voor jou en je kind.
Groenten of fruit eten uit je eigen moestuin is natuurlijk een stuk lekkerder dan uit de supermarkt.
Voordelen van een moestuin
Een moestuin beginnen is gelukkig helemaal niet zo ingewikkeld. Kies een geschikte plek uit met zoveel mogelijk zon en begin klein, zo kun je het goed overzichtelijk houden. Wanneer je met je kind(eren) een moestuin begint, is het handig om voor makkelijke groenten te kiezen, zoals tuinkers, radijs, pompoen of sla. Wanneer je eenmaal hebt gezaaid en je de tuin goed verzorgd, zal het niet lang duren voordat je producten uit jouw eigen tuin kunt eten, maar een moestuin heeft nog veel meer voordelen. Wij benoemen er een aantal:
1. Gezonder eten
Doordat kinderen zelf helpen met het verbouwen van groenten, waarderen ze gezond eten meer. Ze komen er namelijk achter dat het veel moeite kost om groeten te verbouwen en doordat ze er meer kennis over hebben, staan ze ook open om nieuwe groenten uit te proberen. Onderzoek van de Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit en Adviesbureau Beleef en Weet, bevestigt ook dat kinderen met een moestuin meer groeten eten.
2. Bewust van de natuur
Kinderen met een moestuin leren veel over de natuur, zoals dat planten niet zonder water en zon kunnen leven en dat insecten van groot belang zijn. Maar ook dat het belangrijk is om met respect met de natuur om te gaan en dat wij als mensen eveneens afhankelijk zijn van de natuur. Het kan kinderen dus een andere houding geven ten opzichte van de natuur en het milieu.
3. Lichamelijke en emotionele gezondheid
Met een moestuin ben je druk bezig in de frisse buitenlucht. Er is geen tijd voor stilzitten, want graven, water geven en oogsten gaan allemaal niet vanzelf. Dit alles is dus ook goed voor de lichamelijke ontwikkeling. Daarnaast heeft het ook positieve effecten op de emotionele gezondheid. Kinderen met een moestuin hebben namelijk een beter concentratievermogen, een groot gevoel van eigenwaarde en een beter zelfbeeld, blijkt uit onderzoek van professor Karen Malone.
4. Verantwoordelijkheidsgevoel
Kinderen met een moestuin leren dat zij (mede) verantwoordelijk zijn voor het groeien van de groenten en dat hun daden gevolgen hebben. Ze leren om voor iets te zorgen en zien op termijn ook het resultaat, hun zaadjes groeien namelijk uit tot volwaardige planten.
5. Doorzettingsvermogen
Voor een moestuin heb je geduld nodig, want het kost nou eenmaal tijd om groenten of planten te laten groeien. Het zorgt ervoor dat kinderen leren wachten en niet direct opgeven als iets wat langer de tijd nodig heeft. Ook kan het zo zijn dat er iets misgaat, bijvoorbeeld door een plaag of ziekten en ook dan leren kinderen om door te zetten en deze problemen uiteindelijk op te lossen.
6. Samenwerken
Zeker wanneer jij je kind helpt of als je kind samen met broers, zussen of leeftijdgenoten in de moestuin werkt, zal dit bevordelijk zijn voor de sociale vaardigheden. Wie regelt wat en hoe pak je het aan? Samen kom je tot de beste resulaten.
Vraag jij je af hoe je het tuinieren zowel voor jou als voor je kind leuk maakt? Wij schreven er eerder al over, lees het hier: Samen met je kinderen tuinieren? Zo krijgen ze er net zoveel lol in als jij!
Dit is waarom nu het perfecte moment is om de tuin in te gaan met je kinderen