Laura Saija
Laura Saija Mentale gezondheid 4 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

8x zo voorkom je dat je kind een people pleaser wordt

Ouders willen natuurlijk het beste voor hun kinderen. En wat we niet willen, is dat ons kind een people pleaser wordt. Soms kan een kind helaas een people pleaser worden door onbedoelde handelingen van de ouders.

Deze handelingen kunnen invloed hebben op het zelfbeeld en de emotionele gezondheid van kinderen op de lange termijn.

Zo voorkom je dat je kind een people pleaser wordt

We geven acht tips om te voorkomen dat je kind een people pleaser wordt.

1. Vrijheid van meningsuiting

Het is belangrijk om een omgeving te creëren waarin kinderen zich vrij voelen om zichzelf uit te drukken en hun eigen keuzes te maken. Moedig kinderen aan om hun mening te uiten en help bij het nemen van eigen beslissingen, passend bij hun leeftijd en ontwikkelingsfase.

2. Leer ze om ‘nee’ te zeggen

Het lijkt voor de hand liggend, maar een belangrijke vaardigheid is leren om nee te zeggen wanneer dat nodig is. Leer je kinderen dat het oké is om grenzen te stellen en voor zichzelf op te komen. Dit helpt kinderen om later in het leven beter om te gaan met sociale druk en hun eigen behoeften te respecteren.

3. Gevoelens uiten

Moedig kinderen aan om hun gevoelens te uiten en luister actief wanneer ze praten over hun ervaringen. Ze ontwikkelen hierdoor emotionele intelligentie en veerkracht.

4. Waardeer inzet meer dan perfectionisme

Leg de nadruk op het belang van inzet en doorzettingsvermogen in plaats van perfectie. Door te begrijpen dat fouten maken normaal is en deel uitmaakt van het leerproces, zullen kinderen minder angstig zijn voor afwijzing en meer openstaan voor nieuwe uitdagingen.

5. Benadruk zelfwaardering

Zorg ervoor dat kinderen begrijpen dat hun eigen mening en gevoelens waardevol zijn. Help hen bij het ontwikkelen van een gezond zelfbeeld door positieve affirmaties en het erkennen van hun prestaties, hoe klein ook.

6. Leer sociale vaardigheden

Leer je kinderen hoe ze respectvol en empathisch kunnen zijn zonder hun eigen behoeften te verwaarlozen. Dit helpt bij het opbouwen van gezonde relaties zonder een people pleaser te hoeven zijn.

7. Wees een rolmodel

Kinderen leren vaak door te kijken naar hun ouders. Wees een positief rolmodel door zelfverzekerd en assertief gedrag te tonen. Laat zien hoe je grenzen stelt en respectvol omgaat met anderen.

8. Kritisch denken

Moedig kritisch denken aan door vragen te stellen en discussies te voeren. Laat kinderen verschillende perspectieven overwegen en hun eigen conclusies trekken. Dit bevordert onafhankelijk denken en besluitvorming.

Sander (50): ‘De docente van mijn zoon vertoonde grensoverschrijdend gedrag naar hem’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.