Gina Koninkx
Gina Koninkx School 20 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Waarom het juist goed is om kinderen te blijven voorlezen (ook als ze ouder worden)

Je weet vast wel dat het enorm belangrijk is om je kinderen voor te lezen, van kleins af aan. Veel ouders stoppen daar op den duur mee. Je kids kunnen zelf lezen of vinden het kinderachtig. Toch zijn er een aantal logische redenen te bedenken waarom het juist wél goed is om je kids ook op latere leeftijd te blijven voorlezen.

Onderzoek wijst zelfs uit dat het blijven voorlezen van kids (na hun vijfde) de lees- en luister skills van jouw kids zonder twijfel ten goede komt. Hieronder vind je zeven onbetwistbare redenen waardoor jij vanaf nu weer elke avond een verhaal(tje) voorleest aan je kids.

1. Hun woordenschat blijft zich ontwikkelen

Een kwartier per dag lezen voor kids staat ongeveer gelijk aan het lezen van 1 miljoen woorden per jaar. Gemiddeld leren ze in dat geval 1000 nieuwe woorden op jaarbasis. Wauw. Ook door je kind voor te lezen blijft de woordenschat van jouw kind zich ontwikkelen.

Omdat jij als ouder weet hoe je het woord uitspreekt, is de kans dat het blijft hangen (en het kind het woord dus daadwerkelijk onthoudt en daarmee zijn woordenschat uitbreidt) veel groter. Als jij een woord leest wat je niet begrijp of waar je snel overheen leest, vergeet je dit meestal ook.

2. Een moment om het over ingewikkelde dingen te hebben

Voorlezen kun je zien als een moment om iets ingewikkelds aan te kaarten. Is er iets gaande in jullie thuissituatie of zit jouw kind niet lekker in zijn vel? Grijp deze kans dan aan om een boek te lezen over een er toe doende onderwerp. Gaan jij en je partner scheiden? Je kunt tegenwoordig enorm veel boeken vinden geschikt voor alle of verschillende leeftijden over zulke onderwerpen. Tegelijkertijd biedt je je kind dan de ruimte om er vragen over te stellen en zitten jullie samen op een fijne plek in huis.

Dit hoeft natuurlijk niet per definitie te gaan over iets dat bij jullie thuis speelt. Er zijn ook veel kinderboeken geschreven over oorlogen en vluchtelingen. Dit soort materie sluit aan bij vakken als ‘nieuwsbegrip’ op de basisschool. Vergeet niet dat kids tegenwoordig veel meekrijgen en dat het goed is om daar als ouder ook aandacht voor te hebben.

LEES OOK: Lezen en kinderen: alles wat je wil weten op een rij

3. Het is goed voor jullie band

Als je als ouder de tijd neemt om je kind (ongeacht welke leeftijd) voor te lezen, neem je tijd om intensief aandacht te geven aan je kind. Jullie kruipen samen in bed, maken het gezellig en jouw kind (al is hij of zij al negen) kruipt lekker dicht tegen je aan.

Voor veel kinderen is dit momentje van aandacht, vooral voor het slapengaan, ontzettend belangrijk. Dat is zonder enige twijfel goed voor jullie band.

4. De vaardigheid ‘luisteren’ verbetert

Niet alleen lezen, maar ook leren luisteren is belangrijk voor kinderen. Als jij voorleest, luistert je kind naar jou. Deze vaardigheid is ontzettend belangrijk voor school. Ze moeten goed luisteren naar de juf, maar ook in een later stadium op de middelbare school krijgen ze luistertoetsen. Luisteren is een skill waarvan het belangrijk is dat jouw kind het onder de knie heeft. Voorlezen komt dit absoluut ten goede.

5. Hun interesse wordt gewekt

Sommige kinderen moeten zich er echt toe zetten om te gaan lezen. Zeker als kids moeite hebben met lezen (wij vinden moeilijke dingen ook vaak minder leuk) hebben sturing nodig. Als jij voorleest en jullie samen boeken uitzoeken die jouw kind interessant vindt, is hun interesse veel sneller gewekt.

Luisteren naar wat jij voorleest kan ze triggeren om daarna zelf verder te lezen. Spreek bijvoorbeeld af dat jij eerst een kwartier voorleest en dat ze daarna zelf ook nog 15 minuten uit het boek lezen.

6. Ze leren beter begrijpend lezen

Veel kinderen hebben moeite met begrijpend lezen. Je weet zelf vast nog wel dat je vroeger rekensommen kreeg in de vorm van een verhaal. Om die te kunnen begrijpen moest je woord voor woord de vraag herhalen, oftewel: begrijpend lezen.

Als jij interactief voorleest (dat wil zeggen: je stelt tijdens of na het voorlezen vragen) leert jouw kind nog beter begrijpend te lezen (of in dit geval te luisteren). Vraag na twee pagina’s wat jullie zojuist hebben gelezen. Dit is een enorm goede (en essentiële training voor school). Daag ze ook iets meer uit en stel vragen als ‘wat denk je dat er hierna gaat gebeuren in het verhaal’.

7. Kennis laten maken met verschillende genres

Jouw kind zal zelf misschien niet zo snel eens sci-fi boek lezen. Echter, als jij dit voorleest, kun je dat zien als een manier om je kind aan verschillende genres te introduceren. Wie weet wordt zijn of haar interesse wel gewekt voor een nieuw genre: poëzie bijvoorbeeld. De drempel is een stuk lager als jij dit voorleest dan wanneer ze dit zelf moeten lezen (dat vinden ze misschien te ingewikkeld of ze komen er in eerste instantie zelf niet doorheen).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherly

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.