Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 11 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Esther: ‘Mijn beste vriendin werd ernstig ziek tijdens haar zwangerschap’

Als je als vriendinnen tegelijkertijd zwanger bent, dan is dat natuurlijk helemaal geweldig. Het overkwam Esther (37), die tegelijk met een van het haar beste vriendinnen zwanger was van een tweede kindje. Ze genoten intens van het zwanger zijn, tot het moment dat er kanker wordt geconstateerd bij haar vriendin…

Esther: “Al jaren was Daphne een van mijn beste vriendinnen waarmee ik regelmatig afsprak. We gingen samen stappen, shoppen, konden urenlang kletsen en sinds we beide een zoontje hadden, kwamen er natuurlijk ook playdates voor de kids bij kijken. We woonden bij elkaar in de straat, dus wij aan de koffie, de kindjes samen de speeltuin onveilig maken.

Tegelijkertijd zwanger van de tweede

Ongeveer tegelijkertijd werden we zwanger van de tweede en wat genoten we ervan. Zij kreeg een meisje, ik weer een jongen, dus gingen we samen op zoek naar de leukste babykamer items en kleertjes. En natuurlijk wisselden we namen uit die we mooi vonden en maakten we de nieuwe babykamers klaar. We hadden onze eigen leventjes, maar waren nog altijd erg betrokken bij elkaars leven en onze kleuters speelden ook vaak met elkaar.

Op haar echo werd iets afwijkends gevonden

Tijdens de 20-weken echo van mijn vriendin zag de echoscopist echter iets afwijkends, alleen niet bij het kindje, maar bij mijn vriendin. Verschillende opties werden besproken, waaronder kanker, maar ze hield zich groot. Ze liet weten dat het eerst onderzocht moest worden en dat het vast goed zou komen. Ik was erg ongerust, want je wilt natuurlijk niet iets afwijkends zien tijdens de echo. Niet bij de baby, maar ook niet bij de moeder.

Zwanger en kanker

Na veel onzekerheid en vele onderzoeken bleek het toch een kwaadaardige tumor te zijn op haar baarmoeder. Ze had kanker, en niet zo’n beetje ook. Het zat al op meerdere plekken, waarschijnlijk is het door de hormonen extra snel gaan woekeren. De artsen konden haar behandelen om de ziekte wat te remmen, maar dat was het enige wat ze nog voor haar konden doen. Ze was zwanger, maar ging zelf dood aan kanker. Dit was een keiharde boodschap natuurlijk, zowel voor haar, haar man en oudste kindje, familie en voor mij als vriendin.

We hebben heel veel gehuild samen, maar ook leuke dingen ondernomen voor zover dat nog ging. Haar ziekte, de behandelingen en haar zwangerschap vergden veel van haar lichaam en natuurlijk had ze nog een kleuter rondlopen. De tijd die ze nog had bracht ze samen door met haar gezin en geliefden en ze hield een dagboek bij voor haar ongeboren meisje. Intens verdrietig natuurlijk, maar zo mooi voor haar dochter voor later.

De laatste keer dat ik haar zag

Met moeite doorliep ze haar zwangerschap en via een keizersnede zette ze haar kindje ter wereld. Ze heeft nog wat tijd met haar, haar broer en man mogen doorbrengen, en ook ik heb haar nog een paar keer gezien. We hebben veel gepraat, keken verliefd naar onze kindjes en namen elke keer opnieuw afscheid van elkaar. Haar situatie was erg onzeker, het zou zomaar de laatste keer kunnen zijn dat we elkaar zagen. En dat was het ook, op een gezellige zomeravond in de vakantie. Het was een warme dag geweest, de kindjes hadden heerlijk samen gespeeld en wij genoten in de tuin. Het was de laatste keer dat ik haar zag, een paar dagen later is ze overleden. Wat een nachtmerrie, twee kleine kindjes die opgroeien zonder hun moeder…”

Mijn vriend gaat over een paar maanden dood en mijn dochter weet nog van niets!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.