Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 9 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Wat als je kind een vriendje verliest door een verhuizing?

Je kind heeft een allerbeste vriend waarmee hij of zij altijd samen is: op school, ze doen dezelfde sport en zitten natuurlijk in hetzelfde team, ze brengen de weekenden bij elkaar door, hebben samen vele logeerpartijtjes en komen al sinds groep 1 bij elkaar over de vloer. Maar wat als dat vriendje gaat verhuizen? Zo help je jouw kind er doorheen.

Als een vriendje gaat verhuizen

Maar dan gaat het vriendje of vriendinnetje verhuizen, naar de andere kant van het land… En zit jij met een intens verdrietig en eenzaam kind thuis. Met deze tips ondersteun je jouw kind bij het verliezen van een vriendje of vriendinnetje door een verhuizing.

Het is een soort rouwproces waar je kind doorheen gaat

Het vriendje is er dan nog wel, maar verhuist wel naar de andere kant van het land. Voor je kind voelt dat eigenlijk alsof het vriendje uit zijn of haar leven wegvalt. En dat is ook wel een beetje zo natuurlijk, ook al kan je nog met elkaar bellen, appen, facetimen en bij elkaar langskomen. Er valt toch een houvast weg, iets heel vertrouwds. En daar mag (moet) je kind om rouwen. Het is aan jou om je kind hierbij te ondersteunen.

Erken gevoelens en emoties

Erken dan ook de emoties en gevoelens van je kind die bij dit proces komen kijken. Je kind kan intens verdrietig zijn en regelmatig in huilen uitbarsten. Zorg op die momenten dat je je kind opvangt en laat merken dat de emoties er mogen zijn. Geef hem af en toe een extra knuffel, dat zal hem goed doen, en luister naar zijn verdriet.

Verhuizen met jonge kinderen: zo bereid je ze er op voor

Je kind opbeuren hoeft niet

Het is niet nodig om te zeggen dat je kind zijn vriendje nog regelmatig kan spreken en zelfs zien, want dat weet hij zelf ook. En in de praktijk zal het contact vaak toch verwateren, want twee levens gaan ergens anders verder op een andere manier. Dit kan je dan ook best achterwege laten, maar geef je kind wel zelf de ruimte om het contact op te zoeken als en wanneer hij daar behoefte aan heeft.

Zorg voor routine en afleiding

Je kind zal het best even lastig hebben met de dagelijkse routine en de weekenden die hij anders moet gaan invullen. Probeer daarom structuur te bieden aan je kind en ga de komende tijd wat leuks met hem doen in de weekenden.

Houd contact met school

Ook op school zal het wennen zijn voor je kind dat zijn beste vriend niet meer in de klas naast hem zit. Houd daarom voorlopig even contact met school over hoe het daar gaat met je kind. Gaat hij zich anders gedragen, dan kunnen jullie hierover praten met hem.

Verhuizen? Help je kinderen er gladjes doorheen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.