Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 10 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Ron heeft zijn vrouw de deur uitgezet toen zij hun zoon voor de zoveelste keer sloeg: “Het was genoeg”

De vrouw van Ron, Mathilde, was vanwege een alcoholverslaving vaak agressief. Het werd zelfs zo erg, dat zij hun zoon (nu 15) steeds vaker ging slaan. “Ik kon het niet meer aanzien en heb de politie op de hoogte gesteld.”

“Ik was vijftien jaar samen met Mathilde. Het was liefde op het eerste gezicht. Na een aantal jaren samen besloten we dat het tijd was voor gezinsuitbreiding. We waren hartstikke blij toen Mathilde zwanger bleek te zijn. We kregen een wolk van een zoon, Raphael.

Zoon slaan

Wat waren we gelukkig met zijn drieën. We waren ook echt een goed team, Mathilde en ik. Ik kon niet trotser zijn op ons. De eerste zeven jaren van Raphaels leven, waren mijn gelukkigste jaren. Daarna werd ons geluk bruut verstoord. 

Ongeluk van moeder

De moeder van Mathilde kreeg een ongeluk. Ze werd terwijl zij op haar fiets zat door een auto aangereden. Ze kwam zwaargewond in het ziekenhuis terecht. Mijn schoonmoeder vocht daar ruim een week lang voor haar leven. Helaas overleed ze alsnog. Het was een grote klap voor de familie en voor ons gezin. 

Ik merkte dat het gedrag van Mathilde door deze gebeurtenis veranderde. Ze was boos, wat ik natuurlijk begreep, maar wat ik niet begreep, was dat ze steeds vaker ging drinken. Een glaasje wijn, oké, maar dat glas werd steeds vaker een fles of zelfs twee flessen. In no time had ik een alcoholist in huis. 

Agressiever

In de eerste twee jaar na haar moeders dood pakte ze de fles er pas bij als Raphael op bed lag. Ze dronk dan zoveel, dat ze op de bank in slaap viel. Alles om de pijn rondom haar moeders dood te vergeten. Op het moment dat hij negen of tien was, werd het alcoholgebruik erger. Ze begon al met drinken als ze om 17.00 uur uit haar werk kwam en was na het avondeten al dronken. Vanaf dat moment werd ze ook steeds agressiever. Niet alleen naar mij, maar ook naar Raphael. 

Eerste keer slaan

De eerste keer dat Mathilde Raphael sloeg, zal ik nooit vergeten. Hij liet in de keuken een glas vallen en Mathilde, die alweer een slok op had, stond op en gaf hem een keiharde klap tegen zijn hoofd. Ik schrok me rot en Raphael ook. Hij rende huilend naar boven. Op dat moment heb ik Mathilde gezegd dat ze iets aan haar probleem moest doen, dit ging veel te ver. Ze vertelde dat ze naar de huisarts zou gaan. Via hem werd ze doorgestuurd naar een praatgroep. 

Die praatgroep hielp niets. Ze dronk alleen maar meer, in het weekend was ze al om 13.00 uur dronken. Ook werd ze steeds agressiever. Ze sloeg mij en onze zoon steeds vaker. Op een dag gaf ze hem weer een klap. En dat terwijl hij niets had gedaan. Hij stond volgens haar gewoon in de weg. Ik kon het niet meer aanzien en heb de politie op de hoogte gesteld. Mocht er iets ergs gebeuren, dan wisten ze in ieder geval hoe het in elkaar zat. 

De deur uitgezet

Toen Mathilde Raphael voor de zoveelste keer sloeg, was het genoeg. Ik kon het niet meer aanzien, ik wilde het niet meer aanzien. Ik wilde dat ze wegging. Direct heb ik haar koffer gepakt en haar de deur uitgezet. Ik vertelde haar dat ze kon terugkomen als ze van haar alcoholprobleem af was en aan haar agressiviteit had gewerkt, eerder niet. Ik moest wel, ik moest Raphael beschermen. 

Genoeg is genoeg

Inmiddels zijn we twee jaar verder en woont Mathilde bij een vriendin op 75 kilometer afstand. Deze vriendin heeft ook een alcoholprobleem en samen zijn ze de hele dag dronken en zorgen voor overlast in de buurt. Het is verdrietig om te zien en ik vind het verdrietig dat ik haar de deur heb uitgezet, maar ik kon niet anders. Ik moest onze zoon en mijzelf beschermen.

Hulp gezocht

Nadat ik Mathilde de deur uitgezet had, heb ik de juiste hulp voor Raphael gevonden en gelukkig heeft hem dat erg geholpen. De band tussen ons is sindsdien alleen maar beter geworden. Hopelijk ziet zijn moeder ooit in hoe slecht ze bezig is en gaat ze haar leven beteren, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor Raphael.”

Nyna (38): ‘De nieuwe vriendin van mijn ex heeft mijn dochter geslagen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.