Redactie
Redactie Slapen 6 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom kids in Italië geen bedtijd hebben

Als ouder is er bijna geen grotere overwinning dan je kinderen op tijd in bed hebben – en dat ze dan ook nog eens de hele nacht doorslapen. In Italië denken ze daar net wat anders over. 

Iedere doorgewinterde ouder weet dat de sleutel tot een uitgerust (en harmonieus) gezin een goede nacht slaap is. In Italië bewegen ze daarentegen niet hemel en aarde om kinderen voor de zon onder gaat naar bed te hebben gebracht. Ma stai scherzando? (neem je me in de maling?)

Geen bedtijd

‘Loop een willekeurig Italiaans restaurant binnen, van gewoon tot sjiek, en je ziet er om 22.00 uur nog kinderen zitten met hun ouders’, schrijft Jeannie Marshall, een Amerikaanse die haar kind opvoedt in Rome. ‘Rond een uur of elf ‘s avonds liggen sommige van hen met hun gezicht in een bord spaghetti of de schoot van hun ouders. Liggen ze lekker te slapen terwijl hun ouders nog een digestief nemen.’

Italiaanse speelafspraken

‘Aangezien Italiaanse families laat eten, liggen kinderen nog later in bed’, bevestigt de Amerikaanse Molly. ‘Mijn dochter ging naar een verjaardagsfeestje dat eindigde rond middernacht, wat zelfs voor mij laat is. Mijn kinderen gaan rond 20.30 uur naar bed, maar dat kan ik soms niet combineren met speelafspraken

‘Ik kwam haar ooit rond 18.30 uur ophalen en de moeder was in shock – zij aten rond 20.00 uur en brengen de kinderen om 22.00 uur naar bed. Gelukkig weten de meeste moeders van haar klasgenootjes nu dat wij die gekke Amerikanen met hun strakke avondroutine zijn.’

Slaaptekort

De vraag die dan volgt is: hoe heb je een uitgerust kind als ze om 22.00 uur gaan slapen en zich de volgende dag om 8.00 uur op school moeten melden? Hoe krijgen die schoolgaande kinderen dan in vredesnaam de aanbevolen 11 uur slaap? Het antwoord: niet.

Siësta

Hoewel veel Italiaanse kinderen tussen de middag naar huis gaan voor lunch en siësta en hun schooldag vaak niet langer duurt dan 5 uur, blijkt uit onderzoek dat ze veel minder slapen dan Amerikaanse kinderen.

Kwaliteit van slaap

Er is één vette maar: de kwaliteit van de slaap van Italiaanse adolescenten ligt weer een stuk hoger dan die van Amerikaanse. Wanneer kinderen ouder zijn, worden de rollen dus weer omgedraaid. En tot die tijd hebben we altijd nog espresso.

Ciao bella: 25 x prachtige Italiaanse namen voor meisjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.