Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gezondheid 29 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Bedplassen bij oudere kinderen: wat als je kind nog steeds in bed plast?

Op een gegeven moment is je kind helemaal zindelijk, maar sommige kinderen blijven last houden van bedplassen. Dit noem je zo wanneer je dochter vanaf 5 jaar nog minstens een keer per maand in bed plast, of als je zoontje vanaf 6 jaar nog minstens een keer per maand in bed plast. Dat verschil is er omdat bedplassen twee keer zo veel voorkomt bij jongens dan bij meisjes.

Rond een jaar of drie wordt je kindje meestal zindelijk, vaak is dit eerst alleen overdag, maar later ook ’s nachts. Meestal hoef je hier dan ook geen trainingen voor te doen met je kind, maar gaat dit vrijwel vanzelf. Zindelijkheid stimuleren kan natuurlijk wel! Maar bedplassen kan veel langer duren.

Bedplassen komt vaak voor

Als je kindje nog steeds af en toe in bed plast in de nacht is er geen reden tot paniek. Het is namelijk een veelvoorkomend iets. Zo heeft maar liefst 15% van de zesjarigen hier nog last van en 5% van de tienjarigen ook nog, blijkt meldt het Kenniscentrum Bedplassen. Bedplassen is niet ernstig, maar (vaak oudere) kinderen kunnen zich er wel voor schamen en durven bijvoorbeeld niet ergens te gaan logeren.

Hoe het komt dat sommige kinderen nog in bed plassen

Belangrijk om te weten is dat je kind niet opzettelijk zijn plas niet ophoudt. Je kind merkt gewoonweg niet dat het moet plassen ’s nachts en wordt er dus ook niet wakker van. Ook ligt het niet aan de hoeveelheid drinken dat je kindje drinkt of aan diep slapen. Echte oorzaken zijn er dus niet… Het kan zijn dat je kind een kleinere blaas heeft of moeilijk te wekken is en dus ook de drang om te plassen niet voelt. Maar vaak is er geen aanwijsbare reden te vinden als kinderen nog af en toe in bed plassen. Ook waarom jongens twee keer vaker bedplassen dan meisjes is (nog) niet te verklaren.

Wat kan je doen als je kindje in bed plast?

Er zijn verschillende manieren waarmee je je mini kan helpen als hij nog steeds ’s nachts in bed plast:

  • Laat hem even (proberen te) plassen als hij naar bed gaat
  • Maak je kindje even wakker om te plassen als jij naar bed gaat
  • Motiveer je kind door na elke droge nacht te complimenteren
  • Gebruik een plaswekker, dit is een broekje dat je kind wekt als het nat wordt, zodat je kind voelt dat hij aan het plassen is en op het toilet kan gaan zitten. Deze methode is in overleg met de huisarts.
  • Neem contact op met een deskundige als het voor je kind zelf (ook) een vervelend probleem wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Kenniscentrum BedplassenThuisarts

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.