Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouders 8 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom heeft je kind eigenlijk zoveel studiedagen op de basisschool?

Iedere basisschool in Nederland heeft per schooljaar een aantal studiedagen. Deze studiedagen zijn er om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Wat houden deze dagen precies in en hoeveel studiedagen mag een school hebben? Dit en meer lees je hieronder.

Niet iedere ouder zit op weer een studiedag te wachten, zeker niet als hierdoor de vakantie nog langer wordt, je weer een lang weekend hebt of wanneer je hiervoor zelf een vrije dag moet opofferen. Toch is het allemaal voor een goed doel: beter onderwijs voor jouw kind.

Wat is een studiedag op de basisschool?

Een studiedag op de basisschool is een specifieke dag waarop de docenten en het schoolpersoneel samenkomen om te werken aan hun professionele ontwikkeling. Tijdens deze dagen worden nieuwe onderwijsmethoden besproken, lesmateriaal geëvalueerd en wordt er gekeken naar manieren om de onderwijskwaliteit binnen de groepen te verbeteren. Het is een drukke en leerzame dag voor de leraren.

Hoe lang duurt een studiedag?

Over het algemeen duurt zo’n dag één hele dag. Dit betekent dat de normale lessen voor de leerlingen gedurende die dag komen te vervallen, zodat docenten en ander schoolpersoneel deel kunnen nemen aan workshops en trainingen. Sommige scholen plannen diverse studiedagen achter elkaar, waardoor jouw kind meerdere dagen vrij heeft. Vaak doen ze dit voor of na een vakantie. Soms komt het ook voor deze dagen over meerdere halve dagen gedurende het schooljaar worden verspreid. Iedere school mag zelf bepalen wanneer ze deze leerzame dag plannen.

Hebben alle scholen studiedagen?

Vrijwel alle basisscholen in Nederland hebben studiedagen in hun jaarplanning opgenomen. Aan het begin van het schooljaar worden deze studiedagen aan de ouders bekend gemaakt. Tijdens deze dagen kunnen leraren up-to-date blijven en hun pedagogische vaardigheden verbeteren. Het is dus belangrijk dat iedere school deze dagen heeft.

Hoeveel studiedagen mag een school?

Het aantal studiedagen mag een school zelf bepalen, wel zit er een maximale grens aan. Een basisschool mag maximaal zeven studiedagen per lesjaar hebben. Door de overheid is bepaald, dat een basisschool maximaal zeven keer per jaar een schoolweek van vier dagen mag inroosteren. Dit is naast de feestdagen, zoals Pasen of Kerstmis.

Ook horen scholen de kortere lesweken goed over het schooljaar te verdelen. Het kan dus niet zo zijn dat een school zeven weken achterelkaar een schoolweek van vier dagen heeft. Vaak plannen scholen zo’n dag in op een vrijdag of op een maandag, waardoor er een lang weekend ontstaat. Sommige scholen kiezen voor een woensdag, omdat er op deze dag minder lesuren verloren gaan.

12 levenslessen voor je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.