De week van het geld: zo leer je jouw kind goed met geld omgaan
Het is deze week, ‘De week van het geld‘. En het thema van deze tiende editie is: ‘Goed omgaan met geld is goud waard.’ Een belangrijk thema, want je kind nu goed leren omgaan met geld, is ook belangrijk voor later. Maar hoe leer je jouw kind verantwoordelijk omgaan met geld?
Je kunt al op jonge leeftijd beginnen om je kind te leren goed leren om te gaan met geld. Dat begint bijvoorbeeld met het geven van zakgeld. Wijzer in geldzaken adviseert om je kind vanaf ongeveer zes jaar zakgeld te geven.
Leer je kind goed met geld omgaan
Een paar tips als je jouw kind goed wil leren omgaan met geld.
1. Geef contant geld
Geef je kind onder de tien het liefst contant zakgeld. Hiermee leer je jouw kind de waarde van het geld kennen. Varieer ook eens met de munten die je geeft, dus één euromunten, vijftig of twintig eurocent. Vanaf een jaar of 10 kun je daarnaast beginnen met leren omgaan met pinnen.
2. Leren omgaan met pinnen
Tegenwoordig wordt vrijwel alles met de pinpas (of mobiel) betaald. Zorg daarom dat je kind vanaf 10 jaar begint met leren omgaan met pinnen. Vraag samen een pinpas aan als je kind die nog niet heeft. Pinnen en contactloos betalen gaat vaak heel makkelijk. Daardoor verliezen kinderen vaak het financiële overzicht. Bespreek regelmatig samen waaraan het zakgeld is besteed door de bij- en afschrijvingen te bekijken. Zo leert je kind dat dit hoort bij het hebben van een bankrekening.
3. Zorg voor regelmaat
Geef je kind een vast bedrag op een vooraf bepaalde dag en tijd. Handige reminder is bijvoorbeeld het begin van de maand of week.
4. Op = Op
Het komt ongetwijfeld voor dat het geld van je kind op is, en dat hij of zij om meer vraagt. Maar het is verstandiger om de regel op = op te hanteren en niet te snel bij te springen. Fouten maken hoort bij de financiële ontwikkeling van kinderen. Daar leren ze van.
5. Maak afspraken
Je zakgeld uitgeven aan snoep en chips? Maak afspraken over de besteding van het zakgeld. Wat moet en wat mag je kind er mee doen?
6. Een deel sparen
Het is verstandig om een deel van het geld dat je ontvangt te sparen. Dat geldt ook voor kinderen. Spreek daarom een bedrag af dat van het zakgeld wordt gespaard.
7. Zakgeld is leergeld
Gebruik zakgeld niet als straf of beloning. Het is niet erg als je kind achteraf spijt heeft van een uitgave. Daar leert je kind alleen maar van.
8. Kleedgeld
Als je kind ouder wordt kun je ook kleedgeld gaan geven. Kinderen van 12 of 13 jaar voelen zich vaak al verantwoordelijk voor hun kledingbudget. Het is dus een mooie leeftijd om te starten met kleedgeld. De doorsnee scholier krijgt ongeveer 50 euro per maand aan kleedgeld.
9. Stel een zakgeldcontract op
Stel samen met jouw kind een zakgeldcontract op en hang deze op een zichtbare plek in huis. Wijzer in geldzaken heeft een voorbeeld opgesteld dat je hier kunt downloaden.
10. Spaar voor een doel
Ook sparen hoort bij het leren omgaan met geld. Je maakt sparen leuker als je kind weet waarvoor het spaart en hoeveel hij (nog) nodig heeft om het totale bedrag bij elkaar te krijgen.
11. Een leuke spaarpot helpt
Schaf samen een leuke spaarpot aan en zet die op een mooie plek in huis zodat je kind trots is op zijn spaargeld.
12. Open een spaarrekening
Als je kind wat ouder is (rond de 10) kun je samen met je kind een spaarrekening openen. Laat je kind de inhoud van de spaarpot zelf op de rekening storten.
13. Sparen kost tijd
Leg kinderen uit dat sparen tijd kost, maar uiteindelijk meer oplevert dan geld lenen.
14. Stimuleer sparen
Stimuleer sparen door kinderen betaalde klusjes te laten doen en een gedeelte in de spaarpot te doen. De rest mogen ze besteden aan leuke dingen.
Waarom het óók goed is dat kinderen hun zakgeld uitgeven in plaats van alles op te sparen