Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouderschap 1 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Mijn kind heeft weinig vrienden, hoe vier ik toch een kinderfeestje? Gezinscoach geeft advies

Opvoeden blijft een lastige kwestie. Elke ouder heeft vragen hoe hij iets het beste kan aanpakken. Daarom stellen we elke week een vraag aan een expert. Deze week geeft gezinscoach Frieda Eichhorn antwoord op de vraag: mijn kind heeft weinig vrienden, hoe vier ik toch een kinderfeestje?

Je kind hoort er niet echt bij op school. Er is geen klik met klasgenootjes of heeft totaal andere interesses dan de andere kinderen. Wellicht heeft jouw kind niet zoveel behoefte aan vriendschappen of ben je net in Nederland komen wonen. Wat de reden dan ook is, toch wil elk kind een verjaardagsfeestje vieren. Hoe pak je dat dan aan en wie nodig je uit?

Laat je verwachtingen los

“Het belangrijkste is dat je kind zich speciaal voelt op zijn verjaardag”, aldus Eichhorn. “Met een beetje creativiteit en voorbereiding kan een klein feestje net zo leuk zijn als een groot feest. Sterker nog, je kind kan een klein feestje zelfs veel leuker vinden.

Laat je wensen en verwachtingen als ouder dan ook helemaal los. Het gaat deze dag om jouw kind, laat hem dus aangeven wat hij zelf wil doen op zijn kinderfeestje. Als het zijn idee is om met een buurkindje samen op pad te gaan, laat het daar dan bij.

Wees nieuwsgierig en stel vragen. Wat zouden ze samen willen ondernemen? Hoe kan hij daar nog een klein feestje voor hen beiden van maken? Wat zou hij willen eten? Denk mee en probeer zijn verwachtingen helder te krijgen. Er zijn genoeg kinderen die geen groot feest willen, zij hebben heel andere wensen.

Denk in oplossingen

We voelen teleurstelling als iets niet aan onze verwachtingen voldoet. Stel je verwachtingen dus bij. Als het geen groot feest wordt en jij wilde dat graag voor je kind, dan kan die teleurstelling overslaan op hem. Feitelijk is dat jouw teleurstelling en moet je zelf jouw verwachtingen bijstellen. Op je eigen verjaardag kun je het zo groot vieren als jij wilt. Nu draait het om je kind.

Je ziet allerlei beren op de weg. Gedachten als: ‘Dit kan niet’, ‘Die zal wel niet komen’ of ‘Dat uitje is te duur, dan blijft er weinig meer over’, werken belemmerend. Denk in oplossingen: wat kan wel? Welke behoefte heeft jouw kind? Nogmaals, dat zou het uitgangspunt van een kinderfeestje moeten zijn. Niet wat de buurjongen doet of wat anderen verwachten. Denk out-of-the-box en gooi het roer eens om.

Zoek kinderen met dezelfde interesse

Stel jouw kind heeft niet veel vrienden, maar je kent een paar kindjes met dezelfde interesse, bijvoorbeeld vliegtuigen. Benader de ouders en leg uit dat hij graag op zijn verjaardag de cockpit van een vliegtuig wil bekijken. Zouden ze mee willen? Een grote kans van wel. Hier kunnen weer nieuwe vriendschappen uit voortkomen.

Daarnaast zijn sommige periodes in het jaar minder geschikt om feestjes te vieren, bijvoorbeeld rondom kerst of net voor of in de zomervakantie. Er zijn genoeg ouders die daarom een kinderfeestje in een geschiktere maand vieren. De kans dat er meer kinderen komen, is dan groter.

Betrek anderen erbij

Lukt al het bovenstaande niet? Zijn er geen vriendjes of vriendinnetjes en heb je geen idee hoe je een feestje moet vieren? Laat je kind zich dan heel speciaal voelen op zijn verjaardag! Pak zijn cadeautjes leuk in, vraag of de buurvrouw zijn favoriete taart bakt, laat een nichtje een tekening maken en vraag of de buren een kaartje in de brievenbus willen doen.

Stel je kwetsbaar op en stel vragen, zodat je kind zich heel bijzonder voelt op zijn verjaardag. Wees zelf ook enthousiast in de voorbereiding en op de dag zelf. Geef al je energie en wees vrolijk. Gun hem de leukste dag, zijn dag. En bespreek na het feestje hoe hij het vond en benoem de positieve dingen. Zo zal hij zijn feestje herinneren. Dat geeft vertrouwen voor volgend jaar.”

Claudia: ‘Mijn dochter (10) wordt buitengesloten door haar vriendinnen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.