Vera Guldemeester
Vera Guldemeester School 18 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Wendagen op de basisschool: handige info en tips 

Viert jouw kind binnenkort zijn of haar vierde verjaardag? Dan breekt er een nieuw hoofdstuk aan: de basisschool. Niet alleen is dat voor jouw kind even wennen, maar voor jou als ouder ook. Om de start op de basisschool goed te laten verlopen, zijn er een aantal wendagen. Hieronder lees je meer over deze wendagen.

Wat zijn wendagen?

Vlak voordat jouw kind vier jaar wordt, wordt hij of zij uitgenodigd op school voor wendagen. Tijdens deze dagen kan jouw kind alvast kennis maken met kinderen in de klas, de juf of meester en de school. Op die manier kun je ervoor zorgen dat jouw kind al een beetje is gewend voordat school echt begint.

Hoeveel dagen om te wennen?

Ieder kind heeft maximaal vijf wendagen waar hij of zij gebruik van kan maken, de meeste scholen doen er twee of drie. Deze dagdelen worden in overleg met de juf of meester ingepland. Het komt weleens voor dat scholen, vooral in de grote steden, hier niet aan doen. Als dit het geval is, dan kun je het beste contact opnemen met de school en spreken over eventuele andere mogelijkheden.

Hoe kun je je kind voorbereiden op wendagen?

Door je kind voor te bereiden op deze dagen, zal het niet alleen voor hem of haar, maar ook voor jou rustiger verlopen.

Zelfstandig maken

Wanneer je kind naar de basisschool gaat, dan wordt er verwacht dat het enigszins zelfstandig is. Zorg in de periode voordat de wendagen beginnen dat jouw kind zelf naar de wc kan, geen middagdutje meer doet en zichzelf kan aan- en uitkleden. Dit is niet alleen makkelijker voor je kind zelf, maar ook voor de juf of meester.

Bezoekje aan school

Loop of fiets één of twee weken voordat je kind zijn of haar eerste wendag heeft eens naar de school. Laat de school van buiten aan je kind zien en leg daar op een rustige manier uit wat jouw zoon of dochter allemaal kan verwachten.

Op het schoolplein spelen

Veel schoolpleinen zijn open, dus ga eens in de avond of in het weekend met je kind op het schoolplein spelen. Speel op het klimrek, ga voetballen of basketballen. Op die manier krijg jouw kind al echt het gevoel dat hij op school is. Misschien komen jullie ook wel kindjes tegen die daar al op school zitten? Dan kent jouw zoon of dochter direct al iemand.

Samen spullen kopen

Jouw kind heeft vast wel wat spullen nodig voor op de basisschool. Denk aan een rugzak, een drinkbeker en een broodtrommel. Ga samen met je kind naar de winkel en laat het zelf alles uitzoeken. Op die manier heeft je kind extra veel zin om naar school te gaan.

Over eigen schooltijd vertellen

Vertel jouw kind over je eigen schooltijd en vertel vooral over alle leuke dingen die jij op school deed. Wat je leerde, waarmee je speelde en over jouw juf of meester. Op die manier breng je jouw enthousiasme over op je kind en zal je zien dat hij of zij er ook veel zin in krijgt.

Melanie (43): ‘Mijn dochter van zestien heeft helemaal geen vriendinnen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.