Laurien Bleeker
Laurien Bleeker School 17 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Kiezen tussen alle verschillende soorten onderwijsvormen? Een handig lijstje

In Nederland zijn er verschillende soorten basisonderwijs, die allemaal hun eigen onderwijsmethode, pedagogische aanpak en doelgroep hebben. Dat kan best lastig kiezen zijn wanneer je op zoek gaat naar een geschikte basisschool voor je bijna vierjarige. Hoe je kiest tussen al die verschillende soorten onderwijs? Met dit handige lijstje kom je al een heel eind.

Belangrijk is dat je kiest wat bij je kind past en wat voor jou goed voelt. Ga dan ook langs bij basisscholen die verschillende onderwijsvormen aanbieden zodat je de verschillen kunt ervaren. Dit zijn de belangrijkste soorten basisonderwijs in Nederland.

De belangrijkste verschillende soorten onderwijs in Nederland

Al het basisonderwijs in Nederland zorgt ervoor dat kinderen leren over vele onderwerpen en dat ze de kennis en vaardigheden opdoen die ze nodig hebben voor het middelbare onderwijs. Als ouders kies je een basisschool voor je kind. Daarbij kun je overwegen wat je belangrijk vindt, bijvoorbeeld basisonderwijs vanuit een bepaalde religie of onderwijsmethode. We zetten de belangrijkste verschillende soorten onderwijs op een rij.

Montessori-onderwijs

Een van de verschillende soorten onderwijs is het Montessori-onderwijs. Deze onderwijsmethode is ontstaan volgens de ideeën van Maria Montessori. Het houdt kort gezegd in dat elk kind het eigen leertempo bepaald. Er wordt vanuit gegaan dat kinderen een natuurlijke drang naar zelfontwikkeling hebben en daardoor krijgen kinderen veel zelfstandigheid. Kinderen werken veel in kleine groepjes, er is veel individuele aandacht en vaak bestaan de klassen uit twee of drie jaargroepen. Help mij het zelf doen, is het motto van het Montessori-onderwijs.

De vrijeschool

De vrijeschool is ontstaan vanuit de antroposofie en opgericht door Rudolf Steiner. Lezen, rekenen, schrijven en spellen is belangrijk, dit zijn de vakken die je doet met je hoofd. Net zo belangrijk voor deze onderwijsvorm is voelen, bewegen en beleven. De ontwikkeling van het kind staat dan ook centraal. Er worden veel lessen besteed aan schilderen, muziek, natuur, toneel, techniek en handvaardigheid. De kinderen werken dagelijks via een vaste indeling, het is dus niet zo dat vrijeschoolkinderen vrij zijn om te doen wat ze willen. Wel is de vrijeschool een van de verschillende soorten onderwijs waarbij de nadruk ligt op het individu.

Freinetonderwijs

In het Freinetonderwijs, opgezet door Célestin Freinet, hebben kinderen en grote zeggenschap over de indeling van de dag. Er wordt met deze onderwijsmethode uitgegaan van de leefwereld van het kind. Kinderen wordt gestimuleerd initiatief te nemen en samen met de klas een plan te maken voor de dag. Hierdoor kunnen de leerlingen op een experimentele manier zoeken, ontdekken en leren. De leerkracht zorgt voor structuur en diepte in de lesstoffen die de kinderen kiezen. Freinetonderwijs is een van de verschillende soorten onderwijs, maar er is slechts een tiental van deze basisscholen in Nederland.

Daltononderwijs

Helen Parkrust vond stilzitten en luisteren in de klas helemaal niks en gooide deze traditionele manier van basisonderwijs om. Kinderen in het Daltononderwijs nemen hun eigen verantwoordelijkheid en werken veel zelfstandig én samen. Zo vragen ze eerst klasgenootjes om hulp en daarna pas de leerkracht. Kinderen leren dus van elkaar en ook leren ze sociaal te zijn naar anderen. De nadruk van het Daltononderwijs ligt vooral op keuzevrijheid: kinderen mogen binnen kaders kiezen wat ze willen leren, wanneer ze dat willen, waar en met welk materiaal.

Onderwijsvorm Jenaplan

Het Jenaplan onderwijs is een van de verschillende soorten onderwijs waarbij kinderen elkaar helpen. Leerlingen zitten dan ook in stamgroepen met de groepen 3 t/m 5 en 6 t/m 8. Door kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar te plaatsen, leren ze samen te werken en om elkaar te helpen. De belevingswereld van het kind staat centraal op een Jenaplan basisschool. Er wordt veel aandacht besteed aan met elkaar in gesprek gaan, spel en viering. Het uitgangspunt is dat kinderen de ruimte krijgen om zich zo breed mogelijk te ontwikkelen.

Andere verschillende soorten onderwijs

Natuurlijk zijn er naast deze onderwijsvormen ook nog andere verschillende soorten onderwijs. Zoals het openbaar basisonderwijs en onderwijs dat een bepaalde religie nastreeft: katholiek basisonderwijs, protestants-christelijk basisonderwijs en islamitisch basisonderwijs. Verder is het nog het speciaal onderwijs.

In 3 stappen de juiste basisschool kiezen voor je kind: zo doe je dat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.