Lise Steegmans
Lise Steegmans Vrije Tijd 27 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

8x wilde ideeën voor avontuurlijke gezinsvakanties

Liggen op het strand, het is voor veel mensen de ideale vakantie. Maar zeg nou eerlijk, het is niet echt memorabel, toch? De onvergetelijke vakanties, waar je het als gezin nog jaren over hebt, die liggen net iets meer buiten je comfortzone. Roep daarom de familie bij elkaar, dit zijn acht wilde ideeën voor avontuurlijke gezinsvakanties.

Vergeet ook niet: na twee jaar stilzitten is dit precies wat jullie nodig hebben. En het is weer eens wat anders dan een dagje pretpark.

Wilde ideeën voor avontuurlijke, onvergetelijke gezinsvakanties

Zon, zee en strand. Teentje dippen, pootje baden. Een beetje dutten, een beetje aan een cocktail nippen. Het klinkt héérlijk en dat is het vaak ook. Maar het is niet de vakantie waar je later met de kinderen op terugkijkt en gezamenlijke herinneringen over ophaalt. Termen als onvergetelijk, bucket list of yolo zullen niet snel vallen bij een vakantie waarbij iedereen op zijn eigen strandbedje ligt.

Nee, eigenlijk wil je een vakantiebeleven die de kern van jullie gezinsgeschiedenis vormt. De onvergetelijke vakantie die jullie hechter heeft gemaakt, en waar jullie tijdens het avondeten nog vaak op terugblikken. Maar het moet gezegd worden; dit type vakantie vraagt om planning en voorbereiding. Om geduld en standvastigheid. Daarom geven wij alvast een duwtje in de juiste richting met deze wilde ideeën voor een avontuurlijke, onvergetelijke gezinsvakantie.

1. Een meerdaagse kanotocht in Nederland (of Noorwegen)

Of het nu gaat om de Nederlandse Biesbosch, de Julische Alpen in Slovenië of de Franse Loire. Op veel verschillende locaties in Nederland en daarbuiten kun je meerdaagse kanotochten boeken. Het leuke is dat je de wereld met andere ogen bekijkt, namelijk vanaf het water. Dat zorgt geheid voor avontuur. En heel handig: op de meeste bestemmingen kun je een kanotocht kiezen op verschillende niveaus en verblijf je ‘s nachts op de meest unieke locaties.

2. Een trektocht door de Oostenrijkse bergen

Vaak krijg je kinderen niet snel warm voor een wandeling. Laat staan een wandeling door de bergen. Maar wat nou als er achter die hoge berg een schitterend bergmeer ligt? Dan heb je de de perfecte combinatie: avontuur én ontspanning. Voor dit avontuur is Oostenrijk het uitgelezen gebied. Hier vind je geweldige wandelroutes voor jong en oud, avonturenparken, klimparken en programma’s die speciaal voor kinderen zijn ontwikkeld.

3. Een fietsvakantie van Praag naar Wenen

Nederland is een fietsland, zover zijn we. Maar wist je dat je ook buiten onze landsgrenzen geweldig kunt fietsen met de kinderen? Niet alleen in onze directe buurlanden, maar ook in Polen, Oostenrijk, Tsjechië, Zweden, Italië, Griekenland en Spanje zijn er veilige fietsroutes die je samen met je kind kan afleggen. Wil je nog verder van huis? Zelfs Maleisië en Thailand hebben fietsroutes. Van de Dordogne tot aan Bangkok, de keuze is reuze.

4. Met de boot op vakantie

Eilandhoppen per zeilboot langs de Griekse eilanden. Met de ferry van Groningen naar Noorwegen. Of op mini-cruise van Portugal naar Marokko. Je weet wat ze zeggen: het gaan om de reis, niet om de bestemming. Overweeg daarom eens om met de boot op vakantie te gaan.

5. Roadtrippen door Schotland

Oké. liggen op een strandbedje is er niet bij. Maar roadtrippen door Schotland, land of the brave, is absoluut een avontuur. Dit landschap is gehuld in nevel en mysterie, avontuur is hier gegarandeerd.

6. Slapen bij de bedoeïnen in Egypte

Het land van piramides, de Sfinx, farao’s en graftombes. Egypte is eigenlijk een groot openlucht avontuur. Als kers op de taart kun je in de Sahara slapen in een woestijntent als gast van de bedoeïnen. Hoe cool is dat?

7. Raften over de Simme in Zwitserland

Hadden we het eerder al over kanoën, vergeet ook zeker de optie raften niet. Dit is super avontuurlijk, je moet alleen wel tegen een beetje water kunnen. Raften kun je op de Soca rivier in Slovenië, op de Simme in Zwitserland, gletsjerrivier in Jostedalen in Noorwegen, maar ook gewoon in de Ardennen.

8. Mountainbiken

Is een fietsvakantie te soft voor jouw gezin? Overweeg dan eens een stoere rit op de mountainbike. In Nederland heb je prachtige routes, maar ook in het buiteland kun je avontuurlijke routes afleggen. En heel leuk: je kunt kamperen in je eigen tent, of slapen in een vooropgezette tent.

Heb jij samen met je gezin een onvergetelijke vakantie meegemaakt? Laat het ons weten in de comments of stuur een mail naar [email protected]. Wij zijn heel benieuwd naar je ervaring!

Wat kinderen nu écht willen wanneer ze op vakantie zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.