Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 5 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Jorien (38): ‘Woensdagmiddag playdates? Liever niet’

Jorien werkt 36 uur per week als consultant. Deze werkuren verdeeld ze over vier dagen waarop ze 9 uur werkt. Op woensdag is ze dag vrij om met haar dochters Jana (6) en Lois (4) te besteden. Alleen willen Jana en Lois liever playdates en dat er elke woensdag vriendinnetjes over de vloer komen.

“Mijn baan is best druk. Elke maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag ben ik heen en weer aan het vliegen en probeer ik alles op tijd af te hebben. De woensdag ben ik dan helemaal vrij voor de kinderen.

Playdates

In de ochtend als ze naar school gaan, werk ik thuis mijn takenlijst af. Om 12.00 uur sta ik bij het schoolplein om de meiden op te halen. Ik zie dan vaak meteen al dat ze hand in hand met iemand naar buiten komen lopen.

Dan komt meteen de vraag of diegene die middag bij ons wil spelen. Beide meiden spelen liever bij ons thuis dan bij iemand anders, dus ik ben altijd de klos. Ik wil ze ook niet ontzeggen om met vriendinnetjes te kunnen spelen, dus tegen mij zin in zeg ik dan ‘ja’.

Allemaal kinderen in huis

Vervolgens zit ik weer de hele middag met allemaal kinderen in huis en ben ik aan huis gebonden. Soms vermaken ze zichzelf wel, maar ik moet ook vaak hele middagen meeknutselen. Het zwaarst vind ik nog dat de meiden onderling gigantische ruzies kunnen maken. Dan moet ik weer optreden als politieagent, iets waar ik heel weinig energie van krijg op mijn vrije dag.

Laatst was ik tijdens zo’n playdate even mijn kledingkast op aan het ruimen in de slaapkamer en toen kwam ik beneden in een gigantische bende. De meiden hadden samen met hun vriendinnetjes zelf de verfspullen erbij gepakt en waren ze met z’n allen alles onder aan het kliederen.

Geen zin in

We hebben daarna goede afspraken gemaakt over wat wel en niet mag, maar ik vond het heel moeilijk om op dat moment mijn hoofd koel te houden. Aan de andere kant wil ik natuurlijk dat mijn dochters en hun vriendinnetjes het fijn hebben bij ons thuis.

Daarom vind ik het ontzettend lastig om ‘nee’ te zeggen, maar ik merk wel dat ik het jammer vind dat we niet gewoon op woensdagmiddag lekker met z’n drieën kunnen knutselen, wandelen en koekjes kunnen bakken. Ik heb gewoon weinig zin om ook nog andere kinderen te entertainen.”

Playdates op de basisschool: hoe ga je daarmee om?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.