Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 3 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze video over wat je kunt zeggen tegen je kinderen bij een ingrijpende gebeurtenis in de wereld ging viral

Overstromingen, stormen een pandemie en nu oorlog in Oekraïne. Er gebeurt veel in de wereld, veel nare dingen waar kinderen bijna altijd iets van meekrijgen. Zelfs als je dat niet wilt. De Australische komiek Sammy J maakte naar aanleiding van de aanslag in Christchurch een video over hoe je hierover met je kind kunt praten. Binnen no-time ging deze viraal.

Eerder schreven we al over hoe je het beste kunt praten met je kind over de oorlog. Maar ook dit filmpje kan je daarbij helpen.

Eerlijkheid

De Australische komiek Sammy J vond dat hij ook wat raad moest geven aan zijn jonge kijkers. Hij kreeg namelijk een brief binnen van een jong meisje. Sammy koos ervoor om op haar te reageren in zijn YouTube-show Sammy J’s Playground Politics. “Deze brief is van een klein meisje genaamd Jessie”, leest hij voor. “Deze week zag ik veel mensen huilen op het nieuws en toen zette mama de televisie uit. Nu ben ik een beetje bang. Wat is er gebeurd?”

Sammy J besluit het meisje de waarheid te vertellen. “Ik zou je kunnen vertellen dat er niets is gebeurd en dat alles in orde is, maar dat is niet de waarheid”, zegt hij. “De waarheid is dat een zeer slecht persoon een zeer slecht iets heeft gedaan en er zijn heel veel goede mensen gestorven. En dat was eng.” Hij legt vervolgens uit dat de moeder van Jessie waarschijnlijk bang was dat Jessie bang zou worden, dus besloot ze de televisie uit te zetten.

Op de vraag over wat er is gebeurd, geeft hij het volgend antwoord: “Waarom doen volwassenen enge dingen? Ik ben zelf een volwassene en ik heb geen idee. Ik denk soms dat ze het doen omdat ze bang zijn. Bang voor mensen die er anders uitzien, anders praten of naar een andere plek gaan om te bidden. Soms worden ze zo bang dat ze boos worden. En dan geven ze de mensen de schuld waarvoor ze bang zijn, omdat het hun ‘schuld’ is dat hij bang is.”

Bang in het donker

Sammy J besluit om het te vergelijken: “Het is een beetje als bang zijn in het donker. Het is alleen eng omdat je niet weet wat er is. Je hoeft eigenlijk alleen maar dapper te zijn en het licht aan te doen. Dan zie je dat er niks is om bang voor te zijn. Sommige mensen doen alleen nooit het licht aan. Ze geven de voorkeur aan bang zijn. En soms worden mensen zo bang dat ze veranderen in echte monsters. En echte monsters doen vreselijke dingen.”

De komiek sluit af met een belangrijke boodschap: “Je kunt ervoor kiezen om dapper te zijn, in plaats van bang te zijn. We weten allemaal dat we altijd het licht aan kunnen doen, en als we de lichten aandoen kunnen de monsters zich nergens verstoppen.” Hij plaatste de video ook op zijn Facebookpagina en werd overladen met positieve reacties.

Hoe praat je met je kind over oorlog? Een orthopedagoog geeft tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.