Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Opvoeden 12 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Zó krijg je je kind mee uit de speeltuin zonder ruzie

Heel leuk, een uitje met je kind naar de speeltuin. Totdat het tijd is om naar huis te gaan… Dan hebben sommige ouders de pech dat een kind alles op alles zet om niet uit de speeltuin te gaan, wat kan resulteren in schreeuwend op de grond liggen, ergens hoog ik het klimrek gaan hangen of ruzie met jou. Hoe krijg je je kind mee uit de speeltuin zonder ruzie?

Het is ook best logisch dat je kind niet weg wil uit de speeltuin,  maar met een goede strategie zal het makkelijker gaan dan je denkt. En nee, het zit hem niet in het dreigen.

Tips om je kind mee naar huis te krijgen (uit de speeltuin)

Verplaats je in je kind

Je kunt je voorstellen dat je kind zich soms helemaal verliest in het spelen: goed om daar eens bij stil te staan. Als jij dan op een afstandje roept dat het tijd is om naar huis te gaan, hoort je kind dat negen van de tien keer waarschijnlijk niet eens!

Manier van communiceren

Dat brengt ons bij een volgende punt. Beter is om je kind even bij je te roepen en te vertellen dat het (bijna) tijd is om naar huis te gaan, en wel om x en y redenen. Dat mag je op een vriendelijke manier zeggen, maar wel erg duidelijk, zodat je kind snapt dat dit is wat er gaat gebeuren. Dus niet op een vragende manier verzoeken of je kind mee naar huis wilt, maar het gewoon stellen. Die duidelijkheid zorgt er eerder voor dat je kind meewerkt.

Aankondigen

Weet je dat jullie over een kwartier weg moeten, kondig dat dan al een kwartier van tevoren aan. En vervolgens vertel je je kind iedere vijf minuten dat we steeds dichterbij de eindtijd komen. Zo zorg je voor wat voorspelbaarheid en duidelijkheid, wat voor kinderen erg fijn is. En stel je zelf ook maar eens voor: als jij ergens mee bezig bent, wil je ook niet dat iemand het van de een op andere seconde aan een abrupt einde laat komen, toch?

Aandacht verleggen

Je kunt het weggaan ook iets leuker maken voor je kind. Bijvoorbeeld door te vertellen dat hem of haar thuis een heerlijke maaltijd, daarna samen film kijken of boekje lezen wacht. Maak van het thuiskomen iets positiefs.

Maak een spelletje van het weggaan

Probeer eens een spelletje te maken van het weggaan uit de speeltuin. Zeg bijvoorbeeld dat je kind nog 5 minuten mag spelen, dat jullie daarna samen verstoppertje doen en zodra jij je kind hebt gevonden, jullie naar huis gaan. Zo is de kans ook iets minder groot dat je kind jou als de boeman ziet die het spelen alleen maar ten einde brengt.

Voorkom een machtsstrijd

Door te benadrukken dat je kind niet naar je aan het luisteren is, zal je kind alleen maar meer van dit gedrag te laten zien, en wordt het misschien een machtsstrijd. Beter kun je  benadrukken dat je kind erg lief en goed aan het spelen is, en dat je snapt dat dat erg leuk is. Maar dat het nu echt tijd is om te gaan.

5 tips: omgaan met opstandige kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.