Sherita Jager
Sherita Jager Opvoeden 9 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo kun je met je kind over zijn of haar autisme praten

Je kind krijgt de diagnose autisme spectrum stoornis, maar hoe kun je eigenlijk aan hem of haar uitleggen wat dit is? Je kind wilt zich misschien simpelweg begrepen voelen of begrijpen waarom hij of zij precies ‘anders’ is dan anderen. Psychotherapeut Katie Hurley, die ook werkt met ouders en hun kind met autisme, legt uit hoe je de diagnose het best kunt uitleggen aan je kind en hoe je de voordelen hiervan kan benadrukken.

Met je kind praten over autisme

Autisme is een ingewikkelde aandoening, voor ons als volwassenen is dat al lastig om te begrijpen. Laat staan voor kinderen. Op deze manier kun je het toch aan ze uitleggen.

1. Geef een simpele uitleg

Leg uit dat je kind de wereld heel anders waarneemt dan anderen. Leg uit de symptomen van autisme ervoor kunnen zorgen dat de wereld oncomfortabel voelt om in te leven. Je kunt zeggen: ‘Autisme is een aandoening waardoor het voor kinderen lastiger kan zijn om om te gaan met de wereld om je heen. Harde geluiden kunnen nog harder klinken voor een kind met autisme. Soms voelt kleding aan alsof het pijn doet door het labeltje erin of de naden. Kinderen met autisme hebben soms ook één object of interesse waar ze graag over nadenken en mee bezig zijn.’

2. Leg spelenderwijs uit hoe het brein werkt

Print twee plaatjes van een leeg stel hersenen uit. Het liefst een tekening van hersenen. Praat met je kind over hoe alle hersenen anders zijn en dat ieder mens daardoor andere interesses heeft. Maar daardoor ook iedereen iets anders leuk of stom vindt en andere zorgen, gedachten en gevoelens heeft.

Laat je zoon of dochter daarna op de tekening schrijven wat hij of zij wel en niet leuk vindt. Wat hij of zij voelt op een dag en wat deze gevoelens veroorzaakt. Wat hij of zij graag doet met vrienden en wat hij of zij liever alleen doet. Wat je kind het gelukkigst maakt en wat je kind juist verdrietig maakt, enzovoorts. Vul dezelfde dingen voor jezelf in op het andere blaadje met de hersenen.

Zodra jullie allebei klaar zijn, met het invullen, kunnen jullie de antwoorden vergelijken. Praat over de dingen die jullie met elkaar gemeen hebben en in welke dingen jullie van elkaar verschillen. Bespreek ook wat mogelijke antwoorden zouden zijn van familieleden en vrienden.

Door je kind te leren dat we allemaal verschillend zijn en dat het daarbij niet uitmaakt of je wel of geen aandoening hebt, helpt hem of haar begrijpen dat we allemaal moeten nadenken over hoe anderen zich voelen en hoe anderen functioneren in de wereld.

3. Autisme uitleggen: verklaar gedrag dat zich herhaaldelijk voordoet

Kinderen met autisme kunnen soms moeilijker hun gevoel uitdrukken. Hierdoor gaan ze herhaaldelijk gedrag of tics uitvoeren zoals springen, geluidjes maken en rennen wanneer ze zich boos of van streek voelen. Dit gedrag zorgt ervoor dat je kind zich kalmer voelt, maar dit kan hij of zij misschien zelf nog niet zo goed begrijpen.

Help je kind dus begrijpen dat dit gedrag zich kan voordoen doordat hij of zij zich van streek, overweldigd of boos voelt. Als kinderen een verband kunnen leggen tussen hun emoties en welk gedrag dit als gevolg heeft, hebben ze meer controle over de heftigere emoties. Hierdoor kunnen ze ook proberen hun gevoelens op een andere manier te verwerken.

4. Praat over de krachten van je kind met autisme

Soms aarzelen ouders om de diagnose met hun kind te delen, omdat ze er niet meteen een ‘labeltje’ op willen plakken. Ze willen dan niet dat de diagnose hun kind gaat definiëren. Het is vooral belangrijk dat je gaat praten over de sterke kanten. Door interesse te tonen in de specifieke dingen die je kind interesseert, kun je zoveel leren.

Ieder kind heeft krachten en zijn haar of sterke kanten. Bespreek die sterke kanten en moedig je kind ook aan om ze vaker te gebruiken. Help je kind om de interesses om te zetten in iets wat hij of zij elke dag kan doen.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.