Gina Koninkx
Gina Koninkx School 14 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo praat je met je kind over slechte cijfers op school

Leuk is het niet maar het overkomt soms de beste leerlingen: een slecht cijfer halen. Niet altijd een reden om je direct zorgen te maken om je kind maar als het vaker gebeurt natuurlijk wel. Dit is hoe je samen met je zoon of dochter kan praten over slechte cijfers op school.

Het zijn nooit fijne gesprekken, zeker niet als je er bij een nieuw rapport of na een oudergesprek achterkomt dat je kind geen goede cijfers heeft behaald.

Praten over slechte cijfers

Het zijn wel belangrijke gesprekken om te voeren met een kind en misschien wel nog belangrijker: samen zoeken naar de oorzaak en een oplossing.

1. Word niet boos

Het is belangrijk dat als je met je zoon of dochter in gesprek gaat over slechte cijfers je niet boos wordt. Dit zal zorgen voor een veel vervelendere confrontatie in plaats van een efficiënt gesprek. Geen van allen heeft hier wat aan.

Ga het gesprek open aan en geef aan dat je graag naar je kind wilt luisteren. Reageer kalm, hierdoor zal je kind zich veel veiliger voelen om met jou te praten. Niet alleen over slechte cijfers, ook over andere problemen.

2. Toon begrip

Je kind heeft er veel baat bij als jij begrip toont voor de situatie. Hoewel je het misschien niet kan begrijpen als je kind veel blowt en daardoor lessen mist, zit er ongetwijfeld een andere oorzaak achter. Toon begrip voor de situatie zoals die op dit moment is en geef aan dat je er altijd zal zijn om je kind te helpen.

LEES OOK: Kost het jouw kind veel moeite om gemotiveerd te blijven? Dit kun je als ouder doen

3. Achterhaal (samen) de oorzaak

Het is belangrijk om erachter te komen wat de oorzaak is van de slechte cijfers van je zoon of dochter. Is het niveau te hoog, kan hij/zij de druk niet aan of ervaart het kind stress van iets anders? Door samen met je kind (en eventueel met school erbij) te praten, kunnen jullie het probleem achterhalen. Pas dan kun je werken aan een oplossing en weet je hoe jullie moeten handelen.

4. Help je kind

Blijf je kind helpen, met simpelweg een goed gesprek gaat hij/zij het misschien niet redden. Bekijk samen met het kind en de school waar de behoefte ligt. Zouden bijlessen kunnen helpen, is huiswerkbegeleiding een betere oplossing of moet er opnieuw worden geëvalueerd of het niveau wel bij je kind past? Als je het zelf lastig vindt om je kind hierbij te helpen, kan de school altijd goede hulp bieden en je adviseren.

Zo herken je faalangst bij kinderen (en dit kan je ermee doen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.