Redactie
Redactie Bijbaantjes 19 jun 2018

Zoekt je puber een bijbaantje? Doe dan dit op zijn/haar social media

Het lijkt misschien wat voorbarig, maar het bewustzijn over social media en de gevolgen voor een carrière kun je niet vroeg genoeg meegeven. De foto's van het zoveelste toffe feestje of die hilarische doch beschamende gebeurtenis zijn leuk om in een klein kringetje te delen. Maar op social media kan iedereen het zien. Een goede reputatie is een van de meest waardevolle dingen waar je kind later ook veel aan heeft. Op de volgende manieren zorg je ervoor dat je kind genoeg leert om zijn social media piekfijn in orde te houden.

1. Plaats niks online dat niet iedereen hoeft te weten
Zouden oom Henk en alle vrienden en vriendinnen het bericht helemaal geweldig vinden, maar een potentiële baas voor een bijbaantje niet? Leer je puber dan vooral om het niet te plaatsen. Dit geldt vooral als er niet optie is om het bericht alleen met vrienden of volgers te delen. 

2. Negeer de privacy instellingen niet
Let ook op het taggen. Genante party foto's kunnen ook makkelijk op het account van je kind terechtkomen als vrienden hem of haar erin taggen. Zet op facebook deze functie uit door bij de instellingen aan te vinken dat er eerst toestemming gegeven moet worden voordat een tag geactiveerd wordt. 

3.  Huiver niet om de social media accounts van je puber of kind in hun voordeel te gebruiken
Social media zijn uiteindelijk natuurlijk ook nog gewoon hartstikke leuk.  En het is ook nuttig om in je voordeel in te zetten. Doet jouw puber bijvoorbeeld al veel vrijwilligerswerk? Dan staat dit niet alleen goed op het CV, maar is het ook leuk als er zo nu en dan een kiekje van voorbij komt op social media zoals instagram. Zo heeft een toekomstige werkgever meteen een beeld bij de ervaring en werkzaamheden. 

4. Ga er niet vanuit dat er ook maar iets privé is
Jouw puber kan iets delen binnen een groep vrienden. Maar dat kan op tal van verschillende manieren weer z'n weg naar de buitenwereld vinden. Maak je kind hier bewust van. Het hoeft natuurlijk niet te betekenen dat hij of zij iedereen moet wantrouwen. Maar zorgen voor bewustzijn over welke geheimen of privebeelden er bijvoorbeeld via het mobieltje gedeeld worden, is wel belangrijk.

5. Vergeet je eigen aandeel op social media niet
Let hierbij op de impact die het kan hebben op je kind. Natuurlijk vindt de doorsnee puber altijd alles gênant wat zijn of haar ouders plaatsen. Maar goed voorbeeld doet volgen. Houd dus zelf ook een oogje in het zeil of jullie berichtjes altijd door de beugel kunnen. 

Bron: parenting

Reageer op artikel:
Zoekt je puber een bijbaantje? Doe dan dit op zijn/haar social media
Sluiten