Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 27 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

De zoon (12) van Alain drinkt geregeld een biertje mee: ‘Waarom niet?’ 

Niet iedere ouder vindt het erg dat zijn of haar kind alcohol drinkt. Alain bijvoorbeeld laat zijn zoon Florian van twaalf geregeld een biertje meedrinken. “Ikzelf zie het probleem niet en mijn vrouw ook niet. Zo ging dat vroeger bij ons thuis ook.”

Als wij in het weekend uitgebreid lunchen, dan komen de blikjes bier en flessen wijn al snel op tafel. We hebben een grote familie, waarbij lekker eten en drinken erg belangrijk is. Het is dan ook heerlijk om dit als hele familie te ervaren. 

Eerste keer een biertje drinken

Ik was tien toen ik voor de eerste keer een slokje bier van mijn vader proefde. Ik vond het niet direct lekker, maar leerde het drinken. Ieder weekend nam ik wel een slokje, tot ik het wel lekker begon te vinden. Op mijn elfde dronk ik ieder weekend één of twee biertjes. Heerlijk, zeker tijdens een hete zomer. 

Biertje meedrinken 

Toen mijn zoon Florian elf was, vroeg hij voor het eerst om een slokje bier. Mijn vrouw stemde toe en ik liet het hem proeven. De eerste slok met schuim vond hij maar niets, maar toen hij er daarna nog eentje vroeg, zag ik dat hij het wél lekker vond. Vanaf dat moment mocht hij iedere week tijdens de familielunch een klein glaasje meedrinken. Inmiddels zijn we een jaar verder en drinkt hij geregeld een biertje mee, wat voor ons helemaal oké is. 

Verschillende reacties

Tijdens onze uitgebreide familielunches krijgt Florian een biertje, maar inmiddels ook in een restaurant. Dan bestel ik er eentje voor hem. Als de omstanders dan zien dat hij alcohol drinkt, wordt er verschillend op gereageerd. Niet alleen door restaurantmanagers, maar ook van omstanders. Ik vind het bijzonder dat ze daarop reageren, ikzelf zou me nooit bemoeien met een kind van een ander, zeker niet als zijn ouders gewoon aanwezig zijn. 

Snap het probleem niet

Ik zie het probleem niet en mijn vrouw ook niet. Zo ging dat vroeger bij ons thuis ook. Eten? Daar hoort een lekker biertje of een wijntje bij. De rest van de dag drinken we gewoon melk of water, het is niet dat we hiermee een alcoholist creëren, echt niet. Hij weet dat hij niet meer dan één of hoogstens twee biertjes krijgt. Voor meer biertjes wacht hij maar tot hij achttien is, tot die tijd heeft hij pech.” 

Had ik maar nooit… Alcohol in huis gehaald voor het feestje van mijn dochter (16)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.