Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 11 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Eveliens zoon (10) is heel manipulatief: ‘School heeft ook al aan de bel getrokken’

Evelien dacht altijd dat haar zoon erg makkelijk was, tot twee jaar geleden. “Hij veranderde vanuit het niets in een manipulatief jongetje. Ik wist niet wat ik meemaakte.”

“Vier jaar geleden kwam ik er alleen voor te staan. Ik was verdrietig van de breuk, maar wist ook dat ik samen met mijn zoon Pim de wereld aan kon. Het was een makkelijk jongetje, altijd blij en vrolijk. Als hij maar kon voetballen, dan was het oké.

Minder makkelijk

Twee jaar geleden werd Pim wat moeilijker in zijn gedrag. Hij veranderde vanuit het niets in een manipulatief jongetje. Ik wist niet wat ik meemaakte. Zo wilde hij altijd zijn zin en gaf hij van alles de schuld aan anderen. Ook zorgde hij door zijn doen en laten voor onzekerheid en twijfel. Niet alleen bij mij, maar ook bij zijn vriendjes. Hoe kon hij opeens zo zijn geworden?

Manipulatief gedrag op school

Ik had gehoopt dat hij zo alleen thuis was, maar laatst sprak de leraar van Pim mij aan, toen ik op het schoolplein aan het wachten was. Hij vroeg of ik in dezelfde week even tijd had voor een gesprekje over Pim. Hij vertelde in dat gesprek dat Pim erg is veranderd en steeds vaker manipulatief gedrag vertoonde. Volgens zijn leraar zou hij veel liegen, anderen de schuld van iets geven, overdrijven en alleen maar zijn eigen zin willen doordrijven. Het was voor zijn leraar soms erg moeilijk om Pim in zijn klas te hebben. Dat geloofde ik meteen want zo was Pim thuis ook.

Hulp zoeken

Ik besloot contact te houden met de leraar van Pim en daarnaast ook hulp te zoeken. Niet alleen voor Pim, maar ook voor mezelf. Als ik dat niet zou doen, dan zou het alleen maar erger worden, dat wist ik bijna zeker. Na een halfjaar wachten, was er eindelijk een plekje voor ons.

Goede begeleiding

Het is niet altijd gemakkelijk, maar ik krijg nu goede begeleiding. Ik weet nu hoe belangrijk het is om regels te stellen en daaraan vast te houden. Ook ga ik niet meer mee in zijn gedrag. Ik prik er nu doorheen, omdat het steeds herkenbaarder voor mij wordt. Pim ziet dat zijn manipulatieve gedrag bij mij niet meer werkt, maar maak dat maar aan zijn vriendjes van dezelfde leeftijd duidelijk. Dat is dus nog een hele opgave.

Lange weg te gaan

Gelukkig praat de psycholoog nu ook met Pim en samen proberen we ervoor te zorgen dat dit manipulatieve gedrag gaat veranderen. Hopelijk lukt het. Dit zou niet alleen voor mij en zijn vriendjes fijn zijn, maar ook voor zijn leraar. We gaan het zien. Ik weet in ieder geval dat we nog een lange weg te gaan hebben.”

Nynkes zoontje (6) is paranormaal begaafd: ‘Hij zag een vrouw op de overloop’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.