Julia van Buuren
Julia van Buuren Ouders 21 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Na je veertigste zwanger? Is dat niet veel te oud?

Actrice Sienna Miller is in de veertig en zwanger van haar tweede kind. Onlangs verscheen ze met haar blote buik op de rode loper. Hier ontving ze veel kritiek op. Waarom? Veel mensen vinden het onverantwoordelijk of zelfs zielig voor haar kind dat zij op deze leeftijd zwanger is. Wat betekent het voor een vrouw om op veertigjarige leeftijd zwanger te zijn?

Je bent in de medische wereld zwanger op latere leeftijd en dus een oudere moeder wanneer je 35 jaar of ouder bent.

Vruchtbaarheid neemt af

Vanaf 35 jaar neemt de vruchtbaarheid met de jaren af. Bij de geboorte heeft een vrouw ongeveer een miljoen eicellen, deze hoeveelheid eicellen neemt steeds meer af. Daarnaast verminderd de kwaliteit van je eicellen. Elke maand is de kans op een geslaagde bevruchting 20 procent, dit is op 35-jarige leeftijd met de helft verminderd. Vanaf je 38e is de kans op een zwangerschap nog maar vijf procent.  En na je 42e is de kans op een zwangerschap met eigen eicellen zeer klein.

Hoe snel je zwanger raakt na je 35e is afhankelijk van meerdere factoren, zoals je gezondheid en hoe dicht je bij de overgang bent. Hoe dan ook is zwanger worden lastiger en kan het langer duren, zeker wanneer je veertig-plus bent. Dit is voor veel vrouwen een reden om van vruchtbaarheidsbehandelingen gebruik te maken. Hierbij kun je denken aan hormoonbehandelingen, eiceldonatie, IVF en ICSI.

Verhoogde kans op complicaties

Wanneer je op veertigjarige leeftijd zwanger raakt, zitten daar risico’s aan verbonden. Er is namelijk een verhoogde kans op een miskraam, op complicaties zoals een hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging of zwangerschapsdiabetes en een verhoogd risico op (chromosoom)afwijkingen bij de baby zoals downsyndroom. Ook is er een grotere kans dat de baby overlijdt.

Daarnaast neemt, door de zwangerschapscomplicaties en de leeftijd, het risico op een keizersnee toe. 26 procent bevalt op 20-jarige leeftijd met een keizersnee, 40 procent op 35-jarige leeftijd en 48 procent op veertigjarige leeftijd.

Een zwangerschap bij een vrouw van 35 jaar of ouder (veertig-plus) wordt in de geboortezorg ook wel een ‘risicozwangerschap’ genoemd. Desalniettemin is de kans dat de zwangerschap normaal verloopt en een gezonde baby wordt geboren het grootste.

Voordelen van zwanger zijn op veertigjarige leeftijd

Een vrouw op veertigjarige leeftijd wordt minder makkelijk zwanger en de zwangerschap brengt meer risico’s met zich mee. Desalniettemin zitten er ook voordelen aan moeder worden op een latere leeftijd.

Uit Duits-Engels onderzoek blijkt dat kinderen van oudere moeders beter presteren op school en gezonder zijn. Dit komt omdat oudere ouders vaak minder gestrest zijn, een groot sociaal netwerk hebben en een hogere leeftijd bereiken.

Verloskundige Tineke van den Heuvel van Creation Verloskundigen, beaamt dit: “Jonge zwangeren staan vaak naïever in het leven. Op oudere leeftijd zijn vrouwen meer zichzelf, ze hebben veel meegemaakt, zijn gevormd en daardoor kunnen ze diepere lagen aanbieden in de opvoeding.”

45+ en zwanger bij Nadia: ‘Nooit beseft dat er een houdbaarheidsdatum was’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.