Gina Koninkx
Gina Koninkx Ouders 16 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Zo leg je aan jonge kinderen uit dat er een broertje of zusje bijkomt

Hoera! Je bent wéér zwanger. En dat betekent dat jouw andere kind(eren) grote broer of zus gaan worden. Hoewel jij dat al helemaal voor je ziet, is het voor jonge kinderen vaak maar moeilijk te begrijpen. Oké, mama heeft een dikke buik, maar wat dat allemaal betekent? Dat is vaak lastig. Een zwangerschap aankondigen bij jonge kids doe je zó.

Toch wil je je kindje goed voorbereiden op de komst van nog een kleintje. En daar hoort dus ook bij dat jij en je partner dit vreugdevolle nieuws delen met jullie eerste kind. Maar hoe doe je dat bij een jong kind?

Je zwangerschap aankondigen bij jonge kinderen

Het is soms ingewikkeld om aan jonge kinderen uit te leggen dat er een baby bijkomt. Want ja, wat betekent dat dan concreet? Deze 4 tips helpen je bij de aankondiging en om jullie kind klaar te maken voor de komst van een broertje of zusje.

1. Gebruik begrijpelijke woorden

Jonge kinderen hebben baat bij duidelijke termen waar ze al betekenis aan kunnen geven. In sommige gevallen is ‘broertje’ of ‘zusje’ nog te moeilijk maar begrijpt je kindje beter waar je het over hebt als je de term ‘baby’ gebruikt. Je kan hierbij naar je dikke buik wijzen zodat je kindje een link gaat leggen tussen je buik en de baby. Daardoor wil je kindje misschien ook wel vaker je buik aanraken, wat heel prettig kan zijn voor jou.

2. Lees boekjes voor over broer of zus worden

Er zijn ontzettend veel boekjes geschreven waarin wordt uitgelegd hoe het is om grote broer of zus te worden. Deze boekjes zijn verkrijgbaar voor allerlei leeftijden, ook de allerjongsten. Lees dit type verhaaltjes voor en vertel na het boekje dat jouw kindje ook grote broer of zus gaat worden.

3. Betrek je kindje bij de zwangerschap

Neem je kindje, als het kan, ook eens mee naar het maken van een echo. Dit geeft een wat concreter beeld van de zwangerschap – hoewel ze zeker niet alles begrijpen. Ook verloskundigen weten goed hoe ze een jong kindje op zo’n moment kunnen betrekken bij de afspraak.

4. Een nieuwe babykamer in huis

Ook een nieuwe babykamer in huis is tastbaar voor jonge kids. Je kan hier van alles aanwijzen van de baby, denk aan kleine kleertjes, een aankleedkussen of een wiegje. Een leuk idee is om voortaan hier een boekje te lezen in de avond om ook vast te wennen aan deze nieuwe kamer in huis.

Moeders: dit gebeurt met je mentale welzijn als je een tweede kind krijgt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.