Gina Koninkx
Gina Koninkx Puber 16 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit maakt praten over seks met je tiener makkelijker

Praten over seks is iets wat veel ouders maar spannend vinden. Het is nog altijd een onderwerp waar niet iedereen even makkelijk en open over praat. Toch is het erg belangrijk dat je gesprek voert over seks met jouw kinderen. Seksuele voorlichting is namelijk zeer belangrijk voor zowel jongens als meiden.

Daar waar je over drugs en alcoholgebruik misschien wel lekker makkelijk praat met je kind, is het voor velen een stuk moeilijker om het onderwerp seks aan te snijden.

Praten over seks met tieners

Het Kenniscentrum Seksualiteit Rutgers en het NOS Jeugdjournaal ondervroegen kinderen over het praten over seks bij hen thuis. Uit de antwoorden kwam naar voren dat veel kinderen behoefte hebben om daar thuis wat vaker over te praten. Ook zouden ze graag uitgebreidere voorlichting van hun ouders willen krijgen. Kom maar door dus met tips voor een goed gesprek.

1. Gebruik duidelijke termen

Het is bij seksuele voorlichting belangrijk dat je duidelijke termen gebruikt. Je draait er al gauw omheen door nietszeggende termen te gebruiken, maar dan moet je kind alsnog zelf uitvogelen hoe het zit.

Voorbeeld hoe het niet moet: ‘seks hebben is als twee mensen elkaar heel leuk vinden’.
Voorbeeld hoe het wel moet: ‘neuken of vrijen betekent dat een jongen met zijn stijve penis in de vagina (of anus) gaat’.

2. Neem zelf het initiatief

Ga er niet vanuit dat je kind wel bij jou komt als het met vragen zit. Het is beter als je zelf het initiatief neemt in deze gesprekken. Kies daarvoor uiteraard een geschikt moment of een omgeving in haar waar ze zich prettig bij voelen. Begin daarnaast ook op tijd met seksuele voorlichting en laat het niet te lang op zijn beloop.

3. Maak gebruik van een boek of uitleg van het internet

Vind je het moeilijk om de juiste termen te vinden of om je kind goede voorlichting te geven? Er zijn tal van boeken te koop of te leen die gaan over seksuele voorlichting. Ook kun je op het internet veel informatie vinden over dit onderwerp. Op Sense bijvoorbeeld vind je een heel overzicht van alles wat over seks gaat.

4. Ga het topic nooit uit de weg

Velen gaan het onderwerp seks liever uit de weg en voelen zich al gauw ongemakkelijk als ze het hier over hebben. Laat staan als je dit gesprek voert met je zoon of dochter. Probeer het topic écht niet uit de weg te gaan. Het is belangrijk dat je kinderen het gevoel hebben dat ze altijd bij je terecht kunnen met vragen over seks. Hoe makkelijker jij hierover doet, hoe makkelijker het gesprek verloopt. Dit geef je ook weer door aan je kinderen.

Seksuele voorlichting aan kinderen: 4 vragen aan de expert van Rutgers, hét kenniscentrum over seksualiteit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.