Redactie
Redactie Eropuit 26 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

10 gezellige en leerzame uitjes voor tijdens de vakantie!

De vakantie staat alweer voor de deur! Helaas blijft het weer onvoorspelbaar, dus is het het een dag minder mooi? Kies dan voor een van deze 10 gezellige en leerzame uitjes die én binnen én leuk én vooral erg leerzaam zijn.

Ga je voor de zoveelste keer naar de dierentuin, uitwaaien op het strand of naar een indoor-speeltuin, omdat je niet weet waar de kinderen hun energie anders kwijt kunnen? Check dan een van deze gezellige en leerzame uitjes (ook voor jou!) voor de vakantie eens.

Leerzame uitjes voor de vakantie

Met deze tips voor leuke uitjes kun je niet alleen deze vakantie, maar ook de komende vakanties wel even vooruit.

1. Nemo

In het centrum van Amsterdam, te lopen vanaf Centraal Station, vind je het NEMO Science Center. De weg ernaartoe is al leuk: kijk met de kids wie als eerste een bootvormig gebouw ziet, dat is NEMO. In het gebouw vind je verschillende verdiepingen en op elke verdieping zijn proefjes te doen voor de kids, hoe jong of oud ze ook zijn. Het is superleuk om te doen en daarnaast leren de kinderen alles over wetenschap, technologie en scheikunde. Bij een beetje mooi weer, kan je ook nog het dak van NEMO op voor een geweldig uitzicht over Amsterdam.

2. Tropenmuseum

Ook in Amsterdam, maar dan in Oost, vind je het Tropenmuseum (om de hoek bij Artis). In dit museum, dat overigens gevestigd is in een prachtig pand, leren de kinderen, maar jij ook, van alles over verschillende landen en culturen. Tijdens de voorjaarsvakantie is onder andere de speciale tentoonstelling Bali – Behind the scenes te bezoeken met genoeg leuke dingen om te doen. Laat de kinderen bijvoorbeeld aanschuiven tijdens de workshop plastic monsters maken met verpakkingen gevonden in de ‘plastic soep’.

3. Beeld & Geluid

In het Beeld en Geluid museum leren je kids alles over… beeld en geluid! Tijdens de voorjaarsvakantie is een speciale expo gewijd aan Kinderen voor Kinderen, vanwege het 40-jarig bestaan. Zing en dans mee of neem plaats in de KinderRadioFabriek en leer alles over radiomaken. Voor de allerkleinsten is er Media Ukkie Land op de bovenste verdieping van het museum.

4. Naturalis

Zien, voelen, ontdekken: het natuurmuseum Naturalis is geweldig voor de kleine avonturiers onder ons. Het museum is recent helemaal vernieuwd en er zijn zeven tentoonstellingen te bekijken, van de aarde tot het dino-tijdperk en de ijstijd. Bekijk reusachtige opgezette dieren en het skelet van een T-Rex en ga op ontdekkingsreis door de rest van het museum.

5. CORPUS

Bij CORPUS maak je een reis door het menselijk lichaam waarbij je in groepen tijdens een audiotour door de knie het lichaam in gaat en uiteindelijk bij de hersenen er weer uit komt. Tijdens deze reis door de mens leer je van alles over je eigen lichaam. Na de tour kan je zelf op ontdekkingstocht door het museum. Let wel op: CORPUS is alleen toegankelijk voor kinderen van zes jaar en ouder onder begeleiding.

6. This is Holland

Hoe is ons land ontstaan? En hoe ziet er het vanuit de lucht uit? Bij This is Holland beleef je Nederland vanuit de lucht met de speciale 5D Flight Experience. Tijdens deze belevenis lijkt het net alsof je als een vogel over Nederland vliegt. Riemen vast!

7. Space Expo

Hebben je kids altijd al alles willen weten over de ruimtevaart, het heelal, sterren en planeten? Bezoek dan Space Expo en neem ze mee op reis door de ruimte. In het museum kan je een echte meteoriet aanraken, springen op de maan en zelfs een waterstofraket lanceren! In de voorjaarsvakantie zijn er speciale dingen te doen, zoals een lichtzwaard training volgen en spelen aan een enorme LEGO-tafel.

8. Villa Zebra

Dit kindermuseum leert kinderen spelenderwijs van alles over kunst. Ze kunnen zelf met hun creativiteit alle kanten op en dat maakt het museum zo leuk. Zo zijn er verschillende kunstwerken waar je actief aan kan deelnemen, van driejarige tot bijna tiener. Oudere kindjes kunnen meedoen aan workshops en peuter kunnen op onderzoek uit in een interactieve kunstinstallatie.

9. Het Museon

Ontdek meer over de wereld, culturen en wetenschap in Het Museon. Er zijn tentoonstellingen over vulkanen, de klimaatverandering en ruimtevaart en er zijn altijd heel veel verschillende activiteiten te doen voor kinderen. Wat dacht je van je eigen UV-lampje of skelet maken? Of ontsnappen uit de escape room? Neem je kinderen mee voor een dag gezelligheid en leerzame momenten over de wereld om ons heen.

Hoe ga je om met klimaatstress bij je kind? Kom samen in actie!

10. Nederlands Bakkerijmuseum

Je raadt het al, het Nederlands Bakkerijmuseum staat in het teken van bakken. Van brood tot taartjes en van koeken tot chocolade. Vooral in de voorjaarsvakantie staat het museum bol van de bakactiviteiten. Geheel gehuld in bakkerskleding mogen de allerkleinsten lekker gaan bakken en het resultaat natuurlijk mee naar huis nemen. Zijn ze nog niet klaar met bakken? Laat ze dan lekker meedoen met de bakspeurtocht door het museum.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook: 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.