Tessa Ham
Tessa Ham Geld 31 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe de simpele 80/20-regel je helpt meer te sparen

Het is een dure tijd, zeker voor gezinnen. Wil je ondanks de hoge kosten in de supermarkt toch kunnen sparen? Zonder heel erg te moeten beknibbelen? Dan is de 80/20-regel perfect voor jou. Deze regel wordt ook wel het anti-budget genoemd, dus als je de kriebels krijgt van budgetteren, klinkt dit je waarschijnlijk als muziek in de oren.

Dit is hoe de simpele 80/20-regel je helpt meer te sparen.

Hekel aan budgetteren

We hoeven je vast niet te vertellen dat budgetteren je geld oplevert. Hierbij houd je namelijk complete controle over je geld, omdat je voor elke categorie – van horeca tot kleding – hebt bepaald hoeveel je er elke maand aan uit mag geven. Maar om je aan je budget te houden, moet je wel bijhouden waar elke euro heen gaat (lees: veel tijd en moeite besteden). En eerlijk is eerlijk: het klinkt een beetje als iets wat je moeder zou doen.

Heb je totaal geen zin in budgetteren, maar wil je wel meer sparen? Dan is deze manier simpelweg niet voor jou the way to go. Als een spaarmethode niet bij je past, zal je dit misschien één of twee maanden volhouden. Het is net alsof je opeens besluit elke dag te gaan hardlopen, terwijl dat totaal niet jouw ding is. Rationeel weet je dat het op de lange termijn niets doet voor je gezondheid. Of in dit geval, je spaarrekening.

80/20-regel om meer te sparen

Als jij je herkent in bovenstaand verhaal, is de 80/20-regel waarschijnlijk iets voor jou. Bij deze regel hoef je jouw uitgegeven euro’s niet bij te houden, waardoor het ook wel het anti-budget of het ‘pay yourself first‘-budget wordt genoemd.

Het is een uitgeklede versie van veel andere budgetteer methoden zoals de 50/30/20-regel. Hierbij geef je 50 procent van je inkomen uit aan needs, 30 procent aan wants en 20 procent spaar en beleg je.

Dat klinkt al een stuk beter dan voor elke categorie zoals horeca bepalen hoeveel je mag uitgeven en vervolgens ervoor zorgen dat je niet over dat bedrag heen gaat. Maar het kan nog beter: bij de 80/20-regel, spaar en beleg je alleen iedere maand 20 procent van je inkomen.

Zo simpel is het. Je rekent binnen een paar seconden uit hoeveel 20 procent van je netto-inkomen is en maakt dit iedere maand over naar je spaar- en/of beleggingsrekening. Je tilt deze regel helemaal naar het volgende level als je een automatische afschrijving instelt nadat je je salaris gestort hebt gekregen en je geld overmaakt naar een spaarrekening bij een andere bank. Out of sight, out of mind, zeggen ze ook wel. Zo spaar je 20 procent van je inkomen met minimale inspanning.

20 procent sparen te veel?

Spaar je nu helemaal niet, of misschien 10 procent van je inkomen? Dan is 20 procent van je inkomen sparen wellicht veel geld dat je opeens moet ‘missen’.

Weet je nog dat we het hadden over hoe belangrijk het is dat je deze spaarmethode kunt volhouden? Hoewel het natuurlijk het best is om 20 procent opzij te zetten voor later, is het helemaal niet erg om het spaarbedrag langzaam op te bouwen naar die 20 procent, als dat betekent dat je het sparen volhoudt.

Stel: je spaart nu elke maand pak en beet 10 procent van je inkomen. Verhoog dat volgende maand dan naar 11 procent (of welk ander percentage dan ook). Verhoog dat de volgende maand of kwartaal naar 12 procent. En ga zo door tot je bij de 20 procent bent aangekomen!

Waarom sparen voor je kind en hoeveel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CNBC

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Hoe de simpele 80/20-regel je helpt meer te sparen
Sluiten