Redactie
Redactie Opvoeden 19 jun 2018

9x herkenbaar als moeder van een puberdochter

Is de beruchte puberfase van je dochter al in zicht? Een héérlijk vooruitzicht, want moeder zijn van een puberdochter is alsof je in een achtbaan zit. Ups en downs horen nu eenmaal bij de puberteit en er zit niks anders op dan het maar te slikken. Misschien maar het beste met een heerlijke rode pinot noir.

Wij hebben de 9 meest herkenbare eigenschappen van meisjespubers opgesomd. 

1. Hormonencocktail

Hormonen zijn verschrikkelijke, onvoorspelbare monsters. Dat weten we zelf maar al te goed. Maar na jaren ervaring kunnen we de maandelijkse periode inmiddels wel een beetje onder controle houden. Helaas geldt dit nog niet voor je puberdochter. De eerste keer dat ze ongesteld wordt zal allereerst met een groot 'feest' beginnen. Ze zal bang zijn dat ze doodbloedt, of is er van overtuigd dat haar leven over is. Vervolgens kan je iedere maand de ballonnen ophangen: zo ontzettend 'gezellig' met haar! Maar je kan het je dochter moeilijk kwalijk nemen…

2. First kiss

Je bent waarschijnlijk opgelucht dat ze haar eerste kus nog niet heeft gehad. We willen je dan ook maar al te graag in deze waan laten. Maar kan jij je de eerste keer nog met de ridder op het witte paard herinneren? Tja, dat zal niet heel veel later dan een jaar of 13 zijn geweest.. We’re sorry.

3. Eetbudget

Jouw eetbudget vliegt de deur uit, net zoals je eigen dieet eigenlijk. Waarom? Omdat je door je puberdochter plotseling weer je liefde voor Dorito's, Oreo's en M&M's herontdekt hebt. En wat is er nou gezelliger dan samen op de woensdagavond een romantische komedie met een dikke zak M&M’s tussen jullie in?

4. Kledingkast niet meer veilig

Zijn jouw truien, vesten, blousjes, hakken nu nog veilig? Geniet er maar van! In de puberteit is jouw kledingkast allesbehalve veilig. Je mag dan ook best een slot overwegen, want anders is het echt niet te doen. Vooral niet nu de vintage-look weer helemaal hip is. Alle zonnebrillen, sieraden en oversized truien van jou zijn nu voor je dochter goud waard. 

5. Bevestiging nodig

Ieder kind heeft het nodig om te horen dat je van haar houdt. Maar op de een of andere manier meisjes al helemaal – en laat staan pubermeisjes! Pubermeisjes zijn namelijk één en al een brok onzekerheid en hebben bevestiging nodig. Dus ook al rolt ze met haar ogen of is ze ontzettend kattig tegen je: laat haar weten dat je van haar houdt!

6. Badkamer

Kan jij je nog herinneren dat je twaalf was? De leeftijd waarop jouw ‘irritante’ broers op de deur bonsten – met het dreigement van lichamelijk letsel – omdat zij wilden douchen, terwijl jij net een heerlijk lange ontspannende douche nam? En die momenten waarop jij daarna nog even de tijd nam om je haar te doen, terwijl je broers inmiddels waren ontploft door woede? Nou, precies deze fase komt er weer aan. Succes!

7. Eindeloze gesprekken

Pubermeisjes kunnen urenlang, maar dan letterlijk uren, met hun vriendinnen kletsen. En geen enkel detail wordt overgeslagen; ieder detail is juist van groot belang. Ze besteden uren aan het praten over de planning van outfits, over hun moeder, ze klagen over hun vader en eigenlijk over alle idiote volwassenen. Gelukkig hebben we tegenwoordig FaceTime, en is dat ‘gratis’.

8. Scheren

Waarschijnlijk houd jij al meer dan dertig jaar jouw harige benen onder controle. Daardoor heb jij dé skills om ongewenste haren te verwijderen –  zonder dood te bloeden. En nu heeft jouw puberdochter deze skills ook nodig! Letterlijk ieder haartje moet namelijk verwijderd worden en dat vergt ervaring. En bij wie kan je dan het best aankloppen? Juist: je moeder. 

9. Drama all over the place

Als je dochter in de puberfase zit, komt het gevoel van onrecht, de stromende tranen, en het gevoel van extreme woede allemaal weer naar boven. Laten we trouwens ook het drama dat wordt begeleidt door stampen op de trap en het dichtslaan van een deur niet vergeten. De hele wereld is namelijk ook zó ontzettend oneerlijk. Tja, we moeten het gewoon maar laten gaan. Zelf waren we ooit ook die kleine duiveltjes. 

Bron: Scary Mommy

Heb jij (ook) een puberzoon? Lees dan: '9x herkenbaar als moeder van puberzoon'

Reageer op artikel:
9x herkenbaar als moeder van een puberdochter
Sluiten